[ Annons ]

Publicerat 20 september, 2022

Götaverken får en gigantisk muralmålning

Konstnären Tavar Zawacki gör gatukonst av 160 meter fasad på en pannverkstad från varvstiden. Totalt täcker de abstrakta målningarna 1 500 kvadratmeter fasadyta.

På Valdemar Noréns gata på Lindholmen växer en av Sveriges största muralmålningar fram, och görs av den i gatukonstkretsar välkände Tavar Zawacki. Den USA-födda konstnären har skapat gatukonst i över 20 år, och gjorde tidigare konst under pseudonymen ABOVE.

Zawacki har satt avtryck på städer som Johannesburg, Paris och Rio de Janeiro och gjort flera omfattande turnéer över världen med sina konstprojekt. Men det pågående projektet i Göteborg är unikt, säger han.

[ Annons ]

– Tack vare fasadens stora yta har jag fått möjligheten att göra ett galleri med tio stycken målningar i stadsmiljö där man kan gå från verk till verk precis som om de hade varit inomhus. Det finns inte många sådana platser i världen så det är mycket spännande, säger Tavar Zawacki i en kommentar.

Han startade upp målandet för cirka två veckor sedan och i slutet av vecka 38 kommer det att stå klart.

– Genom att göra en muralmålning så rustar vi upp byggnaden med enkla medel på samma gång som vi också utvecklar platsen. Konst och kultur har en viktig roll i stadsmiljön och nu kan vi erbjuda göteborgarna en ny konstyta i stan, kommenterar Torgny Tennby, teknisk förvaltare på Älvstranden Utveckling som ansvarar för fastigheten.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]