Med rätt angreppssätt kan en upprustning av ett miljonprogramsområde även bygga upp ett socialt kapital och vända områdets utveckling. Det säger nationalekonomen Ingvar Nilsson och beteendevetaren Eva Lundmark i en ny rapport. Under tre år har de följt upprustningen av Hovsjöområdet i Södertälje.
Under tre år har nationalekonomen Ingvar Nilsson och beteendevetaren Eva Lundmark följt det kommunala bostadsbolaget Telge Hovsjö och deras arbete med upprustningen av området Hovsjö i Södertälje.
– Vi har tidigare studerat sju miljonprogramsområden i Sverige och kan därför säga att Hovsjösatsningen i Södertälje som vi följt under 3 år är unik, lyckad och framgångsrik, säger Ingvar Nilsson och Eva Lundmark.
Forskningsrapporten ”Det omöjlig tar bara längre tid” visar hur resurserna för fastighetsrenoveringen använts så att områdets sociala kapital växt. Ett exempel är Hovsjöbyggarna som är en yrkesutbildning riktad till de boende i området. Under utbildningstiden renoverar eleverna lägenheter i området tillsammans med handledare.
Även fastighetens värde och lönsamhet påverkas av det sociala kapitalet. Rapporten visar att hyresgästers betalningsvilja minskar på grund av social oro och otrygghet.
Artikeln kommer att uppdateras under dagen.