[ Annons ]

Spisar som glömts bort med påslagna plattor är den vanligaste orsaken till bostadsbränder. I december inträffar flest bränder.
Publicerat 6 december, 2016

Glömda spisar största brandfaran

Adventstider innebär levande ljus och sprakande brasor. Men de fascinerande lågorna medför inte bara mysiga stunder. Här är goda råd från Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, om hur du förebygger katastrofen.

I Sverige är december den månad då det inträffar flest bränder i de svenska hemmen. Bränder som beror på levande ljus ökar i antal under december, 40 procent av alla ljusbränder sker i december månad. Men faktum är att det inte kommer i närheten av antalet spisbränder.

[ Annons ]

– Det brinner i dubbelt så många bostäder på julafton som det gör på midsommarafton. De vanligaste brandorsakerna är att man glömt spisen påslagen och sotbrand, säger Hans Andersson som är brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Det är såklart vettigt att på olika sätt påminna de boende om att komma ihåg att stänga av spisen och inte glömma att släcka ljusen.

– Ett bra tips är att installera en spisvakt som slår av spisen automatiskt om det börjar brinna.

hans
Hans Andersson.

Några andra bra tips?

– Försäkra dig om att du har fungerande brandvarnare hemma. Testa dem regelbundet. Du ska också ha en brandsläckare och brandfilt i bostaden, säger Hans Andersson

Läs också:brandsakerhet

Brandsäkerhet – dags att kolla utrymningsvägarna

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]