[ Annons ]

Publicerat 14 mars, 2016

Ger ökande bostadspriser mer ångest?

Är det ångest eller räntan som riskerar att skapa bubblor? Några medarbetare på Intellecta Corporate har satt ihop ett verktyg där man kan jämföra hur olika faktorer sammanfaller med priserna på bostadsrätter i Stockholm.

Ett team från kommunikationsföretaget Intellecta Corporate var i helgen med i tävlingen Hack for Sweden, ett så kallat hackaton arrangerat av 23 statliga myndigheter och organisationer. Uppdraget för de tävlande var att skapa nya digitala tjänster och lösningar med hjälp av myndigheternas öppna data.

[ Annons ]

Intellectas medarbetare tog fram en datavisualisering över olika faktorers påverkan och relation till bostadspriserna till Stockholm. För det fick laget priset för bästa affärsnytta.

Med modellen kan besökarna studera och fundera över samband som finns mellan bostadspriser och till exempel befolkningstillväxt, disponibel inkomst eller för den delen ångest.

När det gällde ordet ångest i Stockholmsregionen fann vi ett häpnadsväckande samband med priserna på bostadsrätter i Stockholm de senaste fem åren.

– Vi använde Google trend för att titta på trender kring vad människor söker på, och när det gällde ordet ångest i Stockholmsregionen
fann vi ett häpnadsväckande samband med priserna på bostadsrätter i Stockholm de senaste fem åren, säger Linda Eriksson och ler. Hon är lagmedlem och strateg på Intellecta Corporate.

Mindre överraskande och antagligen mer statistiskt signifikant är tydliga samband mellan befolkningsökningen och utlåningen till hushållen.

– Nästa steg är att göra klart tjänsten och undersöka om det går att få fram ett bubbelindex som kan vara användbart för såväl politiker och banker som privatpersoner. Vi ska träffa Vinnova och fundera vidare, säger Linda Eriksson.

Se samband mellan bostadspriser och andra faktorer i Intellectas prototyp här.

Läs mer om Hack for Sweden här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]