[ Annons ]

Åsa Östman, projektchef på Hemsö fastighets AB och förskolan som ska rymma 80 barn och äldreboendet som rymmer 80 vuxna jämte Raoul Wallenbergskolan och Stiftelsen Stockholms Sjukhem som kommer att driva verksamheterna. Foto: Hemsö
Publicerat 26 oktober, 2021

Generationsmöte i Hemsös senaste projekt

Hemsö bygger nytt i centrala Upplands Väsby där de kombinerar äldreboende och förskola i samma byggnad. Det skapar ett generationshus som ska möjliggöra möten mellan unga och gamla.

Förskolan rymmer 80 barn och äldreboendet lika många vuxna och verksamheterna kommer att drivas av Raoul Wallenbergskolan och Stiftelsen Stockholms Sjukhem. Målsättningen är att de ska kunna samverka och att det uppstår goda sociala effekter över generationsgränserna. 

— För att se till att aktiviteterna verkligen ska bli av har vi skrivit ett samverkansavtal så vi kan vara där och hjälpa till, det är en lite ovanlig uppgift för oss som normalt främst bygger och förvaltar, säger Åsa Östman, projektchef på Hemsö fastighets AB, i en kommentar. 

[ Annons ]

Från början var tanken att ha mer gemensamma ytor eftersom det är ett bra sätt få naturlig kontakt, men pandemin har gjort att de här grupperna inte kan umgås hursomhelst inomhus.

— Nu har de båda verksamheterna faktiskt inte en enda gemensam yta i huset, men en gemensam gård som det var tänkt, säger Åsa Östman.

Gården är framför allt utformad för förskolebarnen, men det finns också asfalterade slingor för den som går med rullator, och bänkgrupper där äldre kan sitta. De äldre har dessutom en egen takterrass.

– Vi tar inte för givet att de alla alltid tycker det är roligt att titta på barnen, och det är viktigt att de får en egen plats, säger Åsa Östman. 

Bygget ska vara klart 2022 och görs av totalentreprenören IN3PRENÖR

– Att bygga en gemensam förskola och äldreboende är motiverande och roligt. Det är motiverande med ett projekt som verkligen gör samhällsnytta, säger Carl Skarin, arbetschef på IN3PRENÖR i ett uttalande.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]