[ Annons ]

Nu föreslår regeringen att de kommunala särkraven ska avskaffas. Istället ska gemensamma tekniska byggregler införas i hela landet. Det skriver bostadsminister Stefan Attefall i en debattartikel.
Publicerat 12 september, 2013

Gemesamma byggregler ska öka bostadsbyggandet

Nu föreslår regeringen att de kommunala särkraven ska avskaffas. Istället ska gemensamma tekniska byggregler införas i hela landet. Det skriver bostadsminister Stefan Attefall i en debattartikel.

Gemensamma byggregler och skärpta energikrav ska underlätta bostadsbyggandet. I alla fall enligt bostadsministern Stefan Attefall.

[ Annons ]

”Regeringen föreslår därför att det framöver inte längre ska vara möjligt för kommunerna att ställa egna tekniska egenskapskrav, det vill säga krav som går längre än de nationella normerna när det ska byggas villor, bostadsrätter och hyresrätter i kommunen. Förslaget kommer inom kort att gå ut på remiss och målet är att det ska träda i kraft under 2015.” skriver Attefall i en debattartikel DN den 12 september 2013.

Enligt Byggkravsutredningen (SOU 2012:86) ökar kostnaden för nya bostäder med 10-15 procent på grund av de olika särkrav som kommunerna ställer. Utan kommunala särkrav menar regeringen att man kan öka bostadsbyggandet utan att tumma på miljöaspekterna.
”De kritiker som säger att detta skulle sätta stopp för innovativa byggprojekt med miljöprofil har fel. Många byggbolag bygger i dag med långt skarpare egna gränser än Boverkets regler, och de har även i fortsättningen alla möjligheter att bygga hur energisnålt de vill. Självklart kan kommunerna sätta upp vilka energiregler som helst för sina egna lokaler, men ska alltså inte kunna använda sin myndighetsroll för att ställa krav på andra att bygga på annat sätt än vad som följer av de nationella reglerna. Kommunerna kan också uppmuntra projekt som använder ny teknik och som pressar gränserna för hur klimatsmart vi kan bygga. Men kommunerna ska inte kunna sätta egna, specifika tekniska regler som de kräver att byggbolagen håller sig till. Det blir spretigt och dyrt och drabbar i slutändan de boende genom högre priser på bostäder” skriver Attefall i debattartikeln.

Fastighetsägarna är positiva till förslaget.
– Det är bra att regeringen vill avskaffa de kommunala särkraven. Det ger tydliga förutsättningar för bostadbyggande och underlättar en välbehövlig ökning av nyproduktion av bostäder, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

Läs hela debattartikeln här.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]