[ Annons ]

Foto: Johan Bergmark
Publicerat 8 augusti, 2011

Gemenskap och dispyter i kollektivet

Kollektivboendet har blivit en allt populärare och mer efterfrågad boendeform bland äldre. I bogemenskapen Sjöfarten bjuds det på umgänge, trivsel och gemensamma måltider.

Det är full fart i det stora gemensamma köket i Bogemenskapen Sjöfarten i Hammarby Sjöstad. Kastruller plockas fram, tomater hackas och kyckling steks i stora pannor.

[ Annons ]

– Det är så här det brukar se ut en vanlig kväll hos oss, säger ordförande Mats Holmström.

Sjöfarten är en kooperativ hyresrättsförening med 46 lägenheter och ett antal gemensamhetslokaler. Kollektivhuset byggdes av Familjebostäder, som nu hyr ut fastigheten till Bogemenskapen Sjöfarten, som i sin tur hyr ut lägenheterna till sina medlemmar. För att få bli medlem krävs det att de boende är över 40 år och inte har hemmavarande barn. I boendeformen ingår också gemensamma arbetsuppgifter som bland annat omfattar matlagning och förvaltning och skötsel av huset.

52 personer bor i de 46 lägenheterna.

Mats Holmström har bott i huset med sin fru sedan starten för tre år sedan. Tillsammans har de en trea på 73 kvadrat-meter som de betalar 9?430 kronor för. Utöver det betalar de också 1?420 kronor för 11 kvadratmeter som är deras del av gemensamhetsytan.

– Innan vi flyttade hit bodde vi i en villa i Gustavsberg. Sedan läste vi en artikel i DN om Färdknäppen, ett annat kollektivhus i Stockholm, och blev inspirerade. Vi kände att vi ville ha mer kontakt med grannarna och tyckte detta var en bra väg att gå. Här väljer vi ju själva när vi vill delta i gemenskapen eller när vi vill vara för oss själva.

Det skrattas och skojas när maten dukas fram i den gemensamma matsalen. Idag är det ungefär 25 stycken av medlemmarna som valt att delta under den gemensamma middagen. En av dem är Leif Holmström som bott i huset i tre år. Han valde att flytta in i sin trerummare efter att hans fru gått bort.

– Barnen var ju utflugna och att sitta ensam var inget alternativ. Som pensionär blir man lätt en solitär och så ville jag inte ha det.

Han tycker att kollektivboendet fungerar bra men menar att det ibland kan uppstå vissa dispyter.

– Det går ju inte att komma undan. Vi är många viljor och alla har inte samma grundvärderingar helt enkelt. Men jag tycker konceptet är jättebra och hoppas att fler får upp ögonen för det.

Ordförande Mats Holmström deltar gärna i de gemensamma middagarna.

Medelåldern i Sjöfarten ligger idag på 61 år och ungefär hälften av de boende är fortfarande aktiva i arbetslivet. Den äldsta som bor i kollektivet är 81 år. Totalt bor 52 personer i Sjöfarten och de flesta är singlar. Till skillnad från ”klassiska” kollektivboenden har alla medlemmar egna lägenheter som är lika välutrustade som i vanliga nybyggda bostäder.

Ulla Leidner, som bott i huset sedan starten, visar upp sin mysiga tvåa på 59 kvadratmeter. Lägenheten är luftig och har ett stort modernt kök. Här finns också ett fräscht badrum och en härlig balkong som badar i sol.

– Jag hamnade här mest av en slump. Jag hade en väninna som skulle flytta hit och då nappade jag på idén. Det är det bästa av två världar då jag själv väljer när jag vill delta i gemenskapen och när jag vill vara ensam.

Ulla Leidner tycker att kollektivboendet erbjuder det bästa av två världar.

Ulla Leidner ser nöjd ut när hon tittar sig runt om i lägenheten.

– Samtidigt gäller det att välja sina konflikter. Det har ju en tendens att bli heta diskussioner ibland, skrattar hon.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]