Linda Pettersson, vd för Ernst Rosén. Bakgrund: Civilekonom, Göteborgs universitet. Familj: Man och tre barn, 12, 18 och 21 år. Födda i var sin huvudstad: Paris, Stockholm och London. Bor: Mölnlycke. Fritid: Umgås med familjen, tränar utomhus året runt. Bland annat trailrunning. Gillar: Att resa och språk. Pratar och älskar franska. Foto: Sofia Sabel
Publicerat 22 december, 2021

Går starkare ur krisen

När krisen kom plockade Linda Pettersson, vd för Ernst Rosén, fram sitt lugna, rationella jag. I andra sammanhang är det nyfikenhet och en ständig lust att utforska som driver. Samt en liten dos otålighet.

Strax före klockan fem på tisdagsmorgonen den 29 september fick räddningstjänsten larm. En explosion hade skett i ett flerfamiljshus i Annedal i centrala Göteborg. Hundratals boende från 140 lägenheter evakuerades. Över 20 människor skadades.

– Min telefon ringde tjugo över fem. Jag åkte direkt till kontoret och var på Övre Husargatan vid halv åtta. Det var kaos. Omfattningen gick inte att föreställa sig säger Linda Pettersson, vd för Ernst Rosén.

[ Annons ]

Linda Pettersson gillar att analysera, ha koll på omvärlden och upptäcka potential. Siktet är alltid inställt på vägen framåt. Foto: Sofia Sabel

För att människor skulle ha någonstans att ta vägen öppnade Saronkyrkan som ligger alldeles i närheten.

–  När jag såg alla människor i pyjamas och morgonrockar, då sjönk det in. Tillsammans med räddningsledningen hade vi informationsmöten var tredje timme. Jag åkte mellan kyrkan och kontoret där vi hade krismöten.

När jag såg alla människor i pyjamas och morgonrockar, då sjönk det in. Tillsammans med räddningsledningen hade vi informationsmöten var tredje timme.

Vi står på innergården och tittar mot den del av fastigheten som drabbades värst. Sanering pågår fortfarande. Hur lång tid det tar går inte att säga. I övriga fyra trappuppgångar har hyresgästerna fått flytta tillbaka.

För Ernst Rosén ställde den fruktansvärda händelsen krishanteringen på sin spets.

– Det fanns en krisplan som hanterar vissa saker. Men inte alla. Många av våra beslut fattades i stunden. För mig var det självklart att vi tidigt behövde informera och kommunicera. Den delen var inte så utarbetad i planen, men var av största vikt, säger Linda Pettersson och tillägger:

– Människor brukar beskriva mig som lugn och stabil. Så det var väl kanske det som kickade in. Jag är också en empatisk person, men i vissa lägen blir jag extremt rationell.

I det nyrenoverade huset på Platågatan har lägenheterna högst upp fönster som på ett smart sätt kan fällas ut. Det skapar känslan av att vara både inne och ute. Foto: Sofia Sabel

En lärdom som Linda Pettersson tog med sig var att krishantering kräver en tydlig rollfördelning.

– Nu blev alla våra medarbetare engagerade och det är naturligt. Men det skapade samtidigt utmaningar eftersom vårt dagliga arbete också måste skötas. Nu vet vi vilka roller som ska ingå i krisstaben och vilka som behövs i verksamheten.

Linda Pettersson började som vd för ett och ett halvt år sedan. Med sig i bagaget hade hon erfarenheter från amerikanska managementbolag och Exportrådet, nuvarande Business Sweden. Hon har jobbat i Stockholm, Paris och London där hon under några år var hon chef för Londonkontoret. 

Hon kommer från Göteborg och 2012 var det dags att flytta tillbaka. Då lockad av ett vd-jobb på Nääs Fabriker, dotterbolag till Ernst Rosén. Nääs Fabriker i Tollered är en historisk bruksmiljö där det fanns hotell och konferensverksamhet. Linda Pettersson såg någonting mer.

– Jag trodde väldigt starkt på att fylla platsen med liv och rörelse. Vi startade restaurang och kafé och var ganska tidigt ute med att erbjuda coworking. Cirka 80 småföretagare hyrde kontor av oss. Jag är väldigt stolt över det vi gjorde.

– Jag vill inte bara utveckla hus utan också området runtomkring. Gärna i samarbete med andra fastighetsägare och aktörer, säger Linda Pettersson. Foto: Sofia Sabel

Efter Nääs kändes steget till vd-jobbet på Ernst Rosén inte särskilt långt.

– Det som alltid drivit mig är förändring, nyfikenhet och att tänka nytt. Något jag har med mig från mina tidigare jobb är kundfokus. Det kan låta klyschigt, men för mig gör det stor skillnad. Nu är det våra hyresgäster som är kunderna.

Ernst Rosén är ett familjeföretag som fyller 70 år. Bolaget säljer och köper inte fastigheter i särskilt stor utsträckning. Det handlar mer om att förvalta och utveckla befintliga hus. Linda Pettersson har vissa problem med ordet förvalta.

– Förvaltning är självklart jätteviktigt. Men jag skulle vilja kalla allt vi gör för utveckling. Vi har fantastiska hus, men vi kan göra dem ännu bättre. Det handlar också om vad som går att skapa i närområdet. Hur ska det se ut och vara för att människor ska trivas och känna sig trygga?

Ett av Ernst Roséns större projekt är en fastighet på Platågatan i stadsdelen Lunden. Stommen finns kvar, allt annat har rivits ut. Taket har lyfts och ytterligare en våning byggts på. Nio lägenheter blir nu totalt 22 stycken ettor, tvåor och treor.

Vi har velat göra något extra som man kanske annars bara ser i bostadsrätter. För oss är detta ett sätt att värna om hyresrätten som bostadsform.

Bygget började i februari och är snart klart. Vi går en rundtur och börjar högst upp. Här finns ettor med stora fönster och milsvid utsikt över Göteborg. Långt bort syns Angeredsbron, Gamlestaden och Läppstiftet.

– Alla lägenheter har hög standard med fina material, infällda spishällar, inbyggda mikrovågsugnar och diskmaskin. Vi har velat göra något extra som man kanske annars bara ser i bostadsrätter. För oss är detta ett sätt att värna om hyresrätten som bostadsform.

Huset har också anpassats till ett större miljötänk. Åtta garage för bilar har blivit fyra. Övrig yta har förvandlats till ett stort cykelhus och miljörum. 

– När jag går omkring här blir jag glad. Jag tänker oj vad fint det kommer att bli för de hyresgäster som flyttar in, säger Linda Pettersson.

Exakt hur hon vill fortsätta att utveckla Ernst Rosén vet hon inte ännu. Det kan vara nya samarbeten, affärsmodeller och tjänster som coliving eller äldreboende. Eller något helt annat.

– Jag vill fortsätta utforska och hålla koll på omvärlden. Jag kan vara ganska otålig och gillar när det händer saker. Även med familjen. När jag morgonpiggt vaknar på lördagen har jag massor av förslag. Då säger min man stick ut och spring så tar vi det sen. Då brukar idéerna ha reducerats. Åtminstone till hälften.

ERNST ROSÉN

  • Vad: Ett av de större privatägda fastighetsbolagen i Göteborg.
  • Grundades: på 50-talet av byggmästaren Ernst Rosén. Idag är fjärde generationen verksam i bolaget.
  • Idag: Har drygt 2 000 hyreslägenheter samt kommersiella lokaler.
  • Var: Fastigheterna finns framför allt i centrala Göteborg.
  • Medarbetare: 35
  • Omsättning 2020: 312 miljoner kronor.
[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]