Ingrid Westman och Eva-Lotta Zachrisson på Friendly Power tillsammans med Lovisa Löwenborg och Ellie Elmondt på WIRE Invest.
Publicerat 15 maj, 2020

Går samman för hållbara satsningar

Kvinnoägda Friendly-bolagen har inlett ett samarbete med kvinnliga investerargruppen WIRE för att tillsammans investera i hållbara byggen och förnybar energi.

Friendly Building grundades 2012 av Ingrid Westman, civilingenjör från KTH. Ambitionen är att bidra till en mer hållbar värld genom att bygga väldesignade passivhus på ett smart sätt. Nyligen tecknade bolaget ramavtal med SKL Kommentus om att få bygga typförskolor i landets kommuner.

Nu inleder Friendly Building, med systerföretaget Friendly, ett samarbete med kvinnliga investerargruppen WIRE, som under paraplybolaget WIRE Invest samlar kvinnor för att saminvestera i hållbara koncept på fastighetsmarknaden. Tidigare har det gemensamma bolaget investerat i allt från industrihallar, till bostäder och den senaste tiden i projekt där man konverterar oanvända lokaler i bostadsrättsföreningar. Under våren gjorde WIRE sitt största projekt hittills där hela 104 kvinnor deltog i en investering.

[ Annons ]

– Kvinnorna får hela tiden vara med och tycka till och ha önskemål och när vi frågat så är hållbarhet högt uppe på agendan, säger grundarna Ellie Elmondt och Lovisa Löwenborg i ett pressmeddelande.

Ett 20-tal investerare i WIRE äger sedan 2018 också två fastigheter i ett utsatt område med syfte att ge kvinnor och familjer som annars har svårt att komma in på bostadsmarknaden chans till ett boende.

– Kvinnor vill tjäna pengar, men gärna samtidigt gärna bidra till en god sak, vi är därför så glada att kunna fortsätta att investera hållbart genom samarbetet med Friendly företagen, säger Lovisa Löwenborg.

Förutom fastigheter ska man tillsammans också bygga och äga en solcellspark där bland andra kvinnorna i investerargruppen får möjlighet till förnybar energi.

– Målet är att på sikt få minst 50 procent av kvinnorna i WIRE ska få sin energi från parken och vi ser det som fullt möjligt, säger Ellie Elmondt.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]