[ Annons ]

Månadsavgifterna för denna och den andra lokalen som omvandlas blir totalt cirka 80 000 kronor lägre per år än när de hyrdes ut som kontor. Men föreningen får genom försäljningen in flera miljoner kronor som kan användas för framtida investeringar, och även två nya medlemmar att fördela den gemensamma lånebördan på. Foto: Björn Malmberg
Publicerat 21 december, 2020

Gammalt kontor blir ny lägenhet

Sedan oktober i år är den före detta kontorslokalen på bottenplanet av Inedalsgatan 23 i Stockholm en nyrenoverad studiolägenhet.

Projektet har kantats av både juridiska och tekniska utmaningar för att få till en attraktiv lägenhet, men bostadsrättsföreningen Västersol är nöjd med slutresultatet. Omvandlingar som denna spås bli vanligare i en framtid där efterfrågan på kontorsyta minskar.

På utsidan är bottenplanslokalen på Inedalsgatan 23 i Stockholm sig rätt så lik, men skenet bedrar. Insidan är nämligen numera en nyrenoverad etta. Christophe Le Calvez är styrelseordförande i bostadsrättsföreningen Västersol, och säger att det fanns flera anledningar till beslutet att omvandla denna lokal samt en annan i samma fastighet till lägenheter. 

[ Annons ]

– Dels ville vi frigöra kapital för framtida investeringar och därmed slippa ta mer banklån, och dels tyckte vi att det blivit för mycket jobb med att hantera kontorsuthyrningen.

Då båda lokalerna ändå var i behov av omfattande renoveringar sågs chansen att i samma veva bygga om dem till bostäder och sälja dem.

– Det blev en lång och krånglig process att få bygglov i och med att fastigheten låg på prickad mark, men i december i fjol fick vi det äntligen och kunde sätta igång, säger Christophe Le Calvez.

Föreningen sålde lokalerna till konverteringsbyrån Make Space, som bygger om kontor till lägenheter, och som därefter ansvarade för hela bygg- och försäljningsprojektet. Detta då föreningen ansåg att det behövdes utomstående expertis. 

– Det finns många olika upplägg ute på marknaden men vi valde ett där vi fick en relativt stor del av pengarna för lokalerna i ett tidigt skede. Sådant är jätteviktigt att tänka på, då bolaget som bygger ju kan gå i konkurs eller liknande, säger Christophe Le Calvez.

Åke Pettersson är grundare av Make Space, och säger att ett bra insynsskydd alltid är en utmaning vid omvandlingen av bottenplanskontor till bostäder. Då det finns flera möjliga fönsterlösningar för detta lämnas valet öppet för köparen.

– Överlag gäller det att göra det bästa av varje lokals egna förutsättningar för att få till en god atmosfär, men vi har lagt sovalkoven längre in i lägenheten för att öka tryggheten, säger Åke Pettersson.

Den tilltänkta målgruppen är yngre singlar eller par, och bostaden designades som en studiolägenhet med öppen planlösning.

– Vi ville få till en cool innerstadskänsla med lite ”industri/New York”-inspirerad stil, säger Åke Pettersson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]