[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 16 december, 2015

Fyra tips för att minska energianvändningen i vinter

Enligt en undersökning från Skanska felbedömer de flesta hushåll vad som drar mest energi i hemmet. Här är fyra handfasta tips för vad som kan göras för att minska energiåtgången.

Svenskarna har dålig koll på vad det egentligen är som drar energi i hemmet, det visar en undersökning som gjorts av Yougov för Skanska. Enligt statistik från Energimyndigheten är det matlagningen (inräknat kyl, frys och disk) som står för nästan hälften (47 procent) av energiåtgången.

[ Annons ]

Men allmänheten tror att den är mindre än så. Dessutom tror majoriteten att tvätten drar mer energi än vad den gör. Faktum är att den enbart står för 8 procent av den totala användningen. De tillfrågade i undersökningen gissade på 22 procent.

För att minska energianvändningen i hemmet uppger 74 procent att de valt att byta till lågenergilampor och 64 procent att de stänger av lampor och elektronik när de inte används.

– De allra flesta gör aktiva åtgärder för att minska sin energianvändning, inte minst nu under vinterhalvåret då man är medveten om att kostnaderna för el lätt kan dra iväg. Många gör dock åtgärder för att minska sin användning utan att se över sin boendeform. I nyproducerade bostäder är energieffektivitet i fokus vilket betyder att kostnaderna för el i regel blir lägre jämfört med i äldre bostäder, säger Matilde Unge, Hållbar Affärsutveckling på Skanska Sverige, i ett pressmeddelande.

Intresset för att bo miljösmart har också visat sig vara stort. 67 procent uppger att de är intresserade av ett miljöklassat boende, framförallt för att minska kostnaderna för energi.

Fyra tips för en minskad energianvändning:

  1. Bli smartare i köket: Köket står för en stor del av vår energianvändning. Välj därför dina vitvaror med omsorg. En varmluftsugn gör att du kan tillaga maten på en lägre temperatur och under kortare tid. Samma sak gäller för induktionshällar. För den som inte har den typen av vitvaror kan man spara energi genom att koka vatten i vattenkokare istället för på spisen.
  2. Håll ordning i och bakom kylskåpet: En kyl ska hålla 5°C och frysen ska inte vara kallare än -18°C. Se till att packa kylen full, det går bra att fylla upp med konserver, och håll rent bakom kylskåpet och runt kompressorn.
  3. Låt inte tv:n stå i stand-by: Se till att stänga av tv:n helt varje kväll eller investera i en timer. Glöm heller inte att dra ut mobilladdaren som många gånger drar lika mycket ström oavsett om mobilen laddas eller inte.
  4. Tvätta smart: Tvätta rätt så sparar du både tid och enervi. Kör bara fulla maskiner och tvätta hellre lång tid på låg temperatur. Följ doseringsanvisningarna på tvättmedelsförpackningnen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]