[ Annons ]

Såhär kan stadsdelen Rosengård i Malmö snart se ut. Fyra fastighetsbolag har startat ett nytt gemensamt bolag med syftet att utveckla området. Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S
Publicerat 3 januari, 2017

Fyra fastighetsjättar köper Rosengård i Malmö

Med gemensamma krafter och ett 22 våningar högt torn ska Balder, Heimstaden, Victoria Park och MKB lyfta området Rosengård i Malmö. För ändamålet har ett nytt bolag bildats.

Fastighetssbolagen Balder, Heimstaden, MKB och Victoria Park har bildat ett gemensamt bolag, Rosengård Fastighets AB. Det nybildade bolagets syfte är att förvärva cirka 1 660 bostadslägenheter i Rosengård från MKB. Nu börjar arbetet med detaljplanen som ska revitalisera området Rosengård och utveckla stadsdelen till en trygg, eftertraktad och central del av Malmö.

[ Annons ]

Stadsutvecklingsprojektet går under namnet Culture Casbah och dess aktörer planerar nu att uppföra ett 22 våningar högt torn samt andra bostadshus i Rosengård. Totalt planeras omkring 200 nya bostäder och 30 lokaler för affärsverksamhet.

Beståndet som det nya bolaget förvärvar från MKB har idag ett marknadsvärde uppgående till 1,1 miljarder kronor. De samarbetande bolagen kommer att äga 25 procent vardera av aktierna i Rosengård Fastighets AB.

Arbetsnamnet Bokaltorget skvallrar om vad aktörerna i det nybildade bolaget Rosengård Fastighets AB planerar i projektet Culture Casbah. Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S
Arbetsnamnet Bokaltorget skvallrar om vad aktörerna i det nybildade bolaget Rosengård Fastighets AB planerar i projektet Culture Casbah. Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S

Tillträde beräknas ske den 1 maj 2017 förutsatt att de villkor som affären är beroende av är uppfyllda. Affären är bland annat villkorad av prövning av Konkurrensverket, att Rosengård Fastighets AB kan skaffa finansiering för förvärvet samt att de samarbetande bolagens styrelser godkänner transaktionerna.

Styrelsen i Rosengård Fastighets AB kommer att bestå av en ledamot och en suppleant från respektive bolag, totalt fyra ledamöter och fyra suppleanter. Till styrelseordförande kommer MKB Fastighets AB:s VD att utses.

Rekrytering av ledning till det nya bolaget pågår. Till dess att ledning är på plats förvaltar MKB Fastighets AB fastigheterna på den nya ägarens instruktioner.

Fakta: Culture Casbah

Culture Casbah är ett stadsutvecklingsprojekt med målet att utveckla och vitalisera området Rosengård till en trygg, eftertraktad och central del av Malmö. Som en del av projektet planeras ett 22 våningar högt torn. Tornet och övriga nya bostadshus avses innehålla tillsammans cirka 200 nya bostäder och 30 lokaler för affärsverksamhet.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]