Kompetens inom akustik och omgivningsbuller är något som krävs för att säkra restaurangbesökarnas välmående. Foto: Shutterstock
Publicerat 14 mars, 2023

Fuska inte med byggnadsakustiken

Kompetens inom akustik behövs för att skapa en behaglig miljö i restauranger och andra publika lokaler. Gör man inte rätt från början kan ljudet bli sämre.

Många som går på krogen för att äta en bit eller ta sig ett glas störs ibland av att volymen är för hög eller bullrig, så pass att man knappt hör vad folk i närheten säger. Ofta beror det på att de som monterat ljudisolerande takplattor inte kan särskilt mycket om akustik.

– De flesta som sätter upp plattorna är installatörer, men de är inte akustiker, de är montörer, säger Lennart Nilsson, akustiker hos PE Teknik och Arkitektur.

[ Annons ]

Därför måste man ha en utbildad fackman på plats när man gör en så kallad klangbehandling, både vid renoveringar och nybyggnationer, menar Lennart Nilsson.

– Det som är avgörande är taluppfattbarheten. När den är dålig höjer alla rösten mer och mer, och till slut går folk hem för man blir trött i huvudet. Vad det handlar om är vokaldämpning.

Vokaler ger ”skräpljud”, säger Lennart Nilsson.

– Försöker man dämpa ner vokalerna så mycket man kan, då ökar taluppfattbarheten. Det är inte så komplicerat. Man ska inte sätta upp mjuka, porösa takskivor dikt an mot taket, då tar man bara bort konsonanterna, och ljudet blir sämre. I stället ska man använda hårda, tjockare takskivor, gärna 40 millimeter, och helst två stycken så det blir 90 millimeter. Och de ska inte sitta mot taket, utan 25-30 centimeter ifrån. Det går att få hur bra som helst, bara man vet vad man gör.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]