Energislöseri, legionellarisk och bortsvindlade pengar. De följderna konstaterar tidningen VVS-forum i sin granskning av det systematiska och utbredda fusket med rörisolering.
Rörisolering, eller teknisk isolering som är den mer fackmässiga termen är en jättemarknad. Omöjliga uppdrag, slarv eller rent fusk – orsakerna till en bristfällig rörisolering kan vara många, men konsekvenserna blir stora. I tidningen VVS-forum har man i ett långt reportage följt upp en byggskandal i Örebro där det avslöjats hur det systematiskt fuskats med för tunn isolering på rörledningar. Främst är det de kommunala fastighetsbolagen Örebrobostäder (Öbo), Futurum och Örebroporten som drabbats.
– Jag blev förbannad. Vi ska inte säga att det är fusk innan vi vet säkert, vi måste ha mer på fötterna. Men att det är så utbrett, och att vi inte hittar något ställe där det stämmer gör det lätt att nämna ordet fusk. Fel kan man göra, det gör vi alla och det är mänskligt. Men när man känner sig lurad och det handlar om medvetna fel för att tjäna pengar på oss, gillar vi det inte, säger Öbos vd Ulf Rohlén till VVS-forum.
Vad det handlar om är alltså att den tekniska isoleringen inte visat sig stämma med vad man ursprungligen beställt – 60 mm blev i själva verket 30 mm ibland dessutom sämre kvalitet än den föreskrivna.
Följderna är flera: energiförluster, låg varmvattentemperatur med legionellarisk, och inte minst bortkastade pengar.
Enligt artikeln har Öbo gjort stickprov på åtta projekt som alla uppvisade fel. Det är otaliga kilometer rörledningar som nu måste besiktigas.
I reportaget pekar Jan Larsson, vd på Hansson & Ekman Isolering AB, att bristande egenkontrollen ofta är en av orsakerna till varför det blir fel. Det finns för få kvalificerade besiktningsmän och de kontroller som görs är sällan tillräckligt noggranna.
Reportaget konstaterar att det inte kan bevisas att det handlar om uppenbart fusk. Snåriga upphandlingskedjor med oklar ansvarsfördelning kan också förklara den försvunna isoleringen.