[ Annons ]

Publicerat 7 juni, 2023

Funktionsnedsatta får digital hjälp i Skärholmen Centrum

Som första köpcentrum i Stockholm lanserar Skärholmen Centrum ett digitalt verktyg som gör det enklare för fler att planera sina besök.

Det var efter en större tillgänglighetsinventering i vintras som Skärholmen Centrum såg ett behov av att jobba mer aktivt med sin tillgänglighetsanpassning. Som första steg i satsningen introducerar de nu ett digitalt hjälpmedel på sin webbplats.

– Det är jätteviktigt för oss att alla känner sig välkomna och trygga i vårt centrum och att det är tillgängligt för alla. Verktyget som vi nu har introducerat förenklar och ökar tillgängligheten för dem som har någon form av funktionsnedsättning och som vill besöka oss, säger Frida Wickberg, marknadsansvarig på Skärholmen Centrum.

[ Annons ]

Det digitala verktyget, som tagits fram tillsammans med tillgänglighetsföretaget Handiscover, ger besökare anpassad information om köpcentrets tillgänglighet utifrån fyra olika funktionsnedsättningar: rörlighet, hörsel, syn och kognitiv.

Förutom allmän information i form av antal tillgänglighetsanpassade parkeringsplatser eller var närmaste handikapptoalett finns, är det även möjligt att få mer detaljerad information och tillhörande bilder. Bland annat kring hur varje våningsplan är uppbyggt vad gäller trappor, hissar, tillgängliga sittplatser, dörrstorlek, avstånd och underlag.

Med sin satsning är Skärholmen Centrum först i Stockholmsområdet med den här typen av hjälpmedel. Till hösten planerar de tillsammans med Handiscover även att bredda initiativet genom att erbjuda alla hyresgäster och leverantörer en utbildning i tillgänglighet och service.

– Utbildningen handlar mycket om hur man ska tänka för att göra sina lokaler tillgängliga för dem som har funktionsnedsättningar och att erbjuda god service. Det är så lätt att glömma bort det perspektivet om du inte själv har erfarenhet av funktionsnedsättningar. Det kan handla om en så enkel sak som hur du disponerar skyltningen i entrén utan att göra det för trångt, säger Frida Wickberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]