Först Brexit och sedan det här. Vad kan vi dra för slutsatser av USA:s tragiska valresultat för omvärlden? Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige, håller tummarna för att president-Trump visar sig vara en annan person än sitt kampanjdito.
Först brexit och sedan det här! Donald Trump tar över världens viktigaste ämbete efter en valrörelse som präglats av hat, lögner och vilda löften. Det enda som är säkert är att de stackare i usa:s rostbälte som röstat på honom inte kommer att gynnas av hans politik. Vad vinner de på att skatterna sänks för de mycket rika? Och hur ska murar och tokhöjda tullar mot omvärlden fördubbla tillväxten i usa, vilket han lovade i sitt segertal? Är det astronomiska lån som ska göra usa ”great again”? Vad händer med statsfinanserna i ett sådant läge? Och vem vågar låna pengar till den amerikanska staten?
Trump har ju antytt att landet inte ska behöva betala tillbaka sina lån. Landets ska nämligen skötas på samma framgångsrika sätt som Trump har skött sina egna affärer, bland annat genom att ställa in betalningar och slutligen räddas av skattebetalarna. Lycka till! Rostbältet lär inte skina blankt av den typen av politik.
Osäkerheten är fundamental. Vi vet inget om Trumps agenda och vad han kan få igenom i kongressen.
Tomas listar
Kalkonval
Ett kalkonval i USA och hemma närmar sig lyckligtvis gåsamiddagen.
Halt
Nu har även jag köpt broddar.
Dags för förändring
För övrigt anser jag att hyressättningssystemet måste förändras.
Vad kan vi dra för slutsatser av detta tragiska valresultat för omvärlden? Det är svårt att se något positivt. När det blev klart att Trump skulle segra rasade börserna runt om i världen. Det räckte dock med ett sansat segertal för att de skulle vända upp igen. Marknadsaktörerna är lika godtrogna som väljarna. Som en prognos tror jag tyvärr att den första reaktionen var mer träffsäker än den senare. Osäkerheten är fundamental. Vi vet inget om Trumps agenda och vad han kan få igenom i kongressen.
En sak verkar dock säker; centralbankschefen Janet Yellen lär få se sig om efter ett annat jobb när hennes mandatperiod löper ut 2018. Det minskar knappast osäkerheten. Även om Trump skulle dra igång stora offentliga satsningar, tror jag att den protektionism och oro som lär prägla hans presidentskap kommer att väga tyngre och dra ned den globala tillväxten. Det kan slå hårt mot ett litet exportberoende land som Sverige.
Vilka lärdomar drar Europas populister av Trumps valrörelse?
Det finns så mycket annat att oroa sig för än ekonomin. Klimatet till exempel, Parisavtalet ska sägas upp och pengarna till FN:s klimatarbete dras in. Och vad kan hans vurm för Putin innebära för vårt närområde? Han har svävat på målet när det gäller usa:s roll i Nato. Dessa risker kan inte underskattas. Och vilka lärdomar drar Europas populister av Trumps valrörelse?
Det är bara att skruva upp den hatfulla tonen, spinna på nostalgin och hitta grupper som kan ges skulden för att världen inte ser ut som den gjorde på mormors tid (vilket vi ska vara glada för). Är det så Marine le Pen ska vinna presidentvalet i Frankrike i vår och följa upp med Frexit – ett franskt utträde ur EU? Vem vet? Blir det så, är det god natt med EU. Håll tummarna för att president-Trump är något helt annat än kampanj-Trump.
Bara några korta ord om den svenska fastighetsmarknaden i denna nya trumpianska värld. Fram tills nu har vi mest pratat om risken för högre räntor. Med Trump vid rodret tror jag att risken snarare handlar om ökade vakanser och riskpåslag till följd av vikande tillväxt och sysselsättning i kölvattnet av ökad oro och minskad global tillväxt.
Tomas Ernhagen
chefekonom, Fastighetsägarna Sverige