Foto: Familjebostäder
Publicerat 18 augusti, 2016

Franska målare sätter färg på Farsta

På en vit gavel i Farsta ska fransk konst breda ut sig. Motivet ska utgå från de boendes berättelser om sitt område.

På måndag morgon börjar förvandlingen. Då kommer de fyra franska konstnärerna börja vad som ska bli en  100 kvadratmeter stor målning på Brunskogsbacken 40 i Farsta, Stockholm. Arbetet beräknas invigas i slutet av september.

[ Annons ]

Projektet är ett samarbete mellan Familjebostäder med hyresgäster, Stockholm konst och franska konstnärskooperativet CitéCréation som sedan 1978 har målat cirka 650 monumentala fresker i flera länder och världsdelar.

– Familjebostäder har länge arbetat med konst i bostadsområden. Vi tycker det är jätteroligt att de som bor här får bidra och sätta avtryck. Vi tror att väggen kan skapa samtal och möten och att man kommer att ta en omväg för att se den, säger Carina Bierfeldt, Familjebostäders förvaltare i Farsta Strand.

Här ska motivet utgår från berättelser som finns i området. Hyresgästerna har mött den konstnärlige ledaren Halim Bensaïd och delat med sig av upplevelser och minnen, historia och bilder från trakten. De har också fått se skissen till målningen och tycka till om den.

– För Stockholm konst är det angeläget att hela tiden prova nya sätt att arbeta i det offentliga rummet och möta de som bor och vistas där. I Sverige har vi ganska sent insett vilka projektionsytor stora fasader erbjuder, säger projektledaren på Stockholm konst Frida Cornell.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]