[ Annons ]

Även små, privata fastighetsägare kan göra skillnad. Det har ägarna i Sveaplan i Grums bevisat. Nu belönas de med Grundstenen, ett pris för hållbart byggande.
Publicerat 19 september, 2013

Från problemhus till prisat hållbarhetsprojekt

Även små, privata fastighetsägare kan göra skillnad. Det har ägarna i Sveaplan i Grums bevisat. Nu belönas de med Grundstenen, ett pris för hållbart byggande.

Med små medel och långsiktigt hållbar ekonomi förvandlade ägarna till Sveaplan i Grums ett problemhus till eftertraktat boende. Därför har de tilldelats “Grundstenen”, Värmlands pris för hållbart byggande av Nätverket för Hållbart byggande.

[ Annons ]

Sveaplan i Grums är en stor miljonprogramsbyggnad mitt i samhället och beskrevs tidigare som ett problemhus.

Malin Olin, juryns ordförande och representant från Karlstads universitet, säger att alla de nominerade är bra exempel på hållbart byggande, men de fastnade särskilt för Sveaplan.

–     Här är en fastighetsägare som inte har stora ekonomiska resurser och som ändå gör något bra, säger ?Malin Olin.

Genom att prisa ägarna till Sveaplan vill hon och hennes jurykollegor ge ett exempel på att även mindre, privata fastighetsägare kan göra skillnad.

– Det finns massor av små fastighetsägare som skulle kunna genomföra samma typ av åtgärder. Det skulle få en väldigt stor effekt, säger hon.

Det ägarna till Sveaplan har gjort är bland annat att tilläggsisolering av huset, bytt fönster och installerat frånluftsvärmepumpar.

– Vi är intresserade av resonemanget bakom valen. Det är därför vi har valt att premiera de som står bakom besluten, inte fastigheten i sig, säger Malin Olin.

Prisets främsta syfte är att inspirera och motivera till fler exempel för ett mer hållbart byggande och att lyfta fram beställarrollens betydelse för den fortsatta utvecklingen.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]