Riksdagsledamoten Robert Hannah har skrivit en bok om resan från utanförskapet i Göteborgs problemområden till politikens finrum. Idag är han bostadspolitisk talesperson för Liberalerna. Men vägen dit började som ”Potatisskalle” – vilket också är titeln på hans bok som du kan läsa ett utdrag ur här.
2014 chockade Robert Hannah hela sitt parti när han från en plats långt ner på listan kryssade sig in som riksdagsledamot för Liberalerna. Nu har han skrivit en bok om sina erfarenheter från politiken, men framför allt från uppväxten i Göteborgsförort. I nyutkomna Potatisskallen berättar han om hedersförtryck, kulturkrockar och hur det är att växa upp med en ständig känsla av utanförskap. Det är en berättelse om verklighetens Sverige för många unga svenskar med utländsk bakgrund och handlar om hedersvåld, utanförskap och svenskhet. Om ett annat Sverige där helt andra regler gäller; ett parallellt samhälle vi ofta hör talas om på nyheterna, men som man sällan besöker.
Personerna i Potatisskallen passar varken in i ”orten” i Göteborg, där deras stil och intressen krockar med de normer som deras familjer lever efter, eller utanför orten, där de behandlas annorlunda eftersom de alla har utländsk bakgrund.
– I det Sverige där jag växte upp kände jag och mina vänner många kriminella men inga poliser eller politiker. Man är tvungen att vara Pippi Långstrump-stark för att hävda sina rättigheter i områden med förfallna hus och dåliga skolor. Där rättsstaten svikit och låtit kriminella nätverk och religiösa moralpoliser ta över, sa Robert Hannah i samband med att boken lanseras tidigare i höst.
– Vi växte upp bland mustaschprydda, konservativa gubbar i glansiga polyesterskjortor och etniskt svenska lärare som ofta var kulturrelativister och gärna tittade bort när elever drabbades av hedersförtryck. Vi var kids som alla försökte balansera den stora kulturkrocken mellan det som förväntades av oss hemma och alla de rättigheter skolan lärde oss att vi hade.
Nu kan du läsa ett utdrag ur Potatisskallen. Dessutom medverkar Robert Hannah i nästa nummer av Fastighetstidningen, där han och andra riksdagsledamöter med liknande bakgrund intervjuas om problem och lösningar för Sveriges mest utsatta områden, de som vi brukar tala om som ”förorten”.
Mitt hem var ett flyktingläger när jag växte upp, berättar Robert Hannah när Fastighetstidningen möter honom i riksdagen. – Det var ständigt nya släktingar dom dök upp hemma och tog över mitt rum. Det var de villkoren jag växte upp. För kan din familj säga nej till släktingar som precis kommit till Sverige?
Hur är egentligen situationen i dessa områden? Vad behöver göras för att öka tryggheten, minska trångboddheten och förbättra möjligheterna för människorna som lever där? Det och mycket mer svarar Robert Hannah och andra ansvariga politiker på i nästa nummer av Fastighetstidningen som kommer i november.