Oväntade historiska fynd har format det nya filmhuset Kino i Lund. Under renoveringen av den gamla bankbyggnaden dök dolda skatter upp, som integrerats i biografens utformning.
Folkets Bio, som driver biografen Kino, har länge haft en vision om att skapa ett fullskaligt filmhus, likt Hagabion i Göteborg och Capitol i Stockholm. När möjligheten att expandera till det intilliggande bankpalatset dök upp för tre år sedan, föll många bitar på plats.
I samarbete med Folkets Bio och Stena Fastigheter har FOJAB skapat ett komplett filmhus med fyra biosalonger, scener för samtal, föreläsningar och livemusik, samt en inbjudande bistro. FOJAB har även utarbetat inredningskonceptet och ansvarat för delar av inredningen.
Centralt i ombyggnaden har varit att tillgängliggöra huset för allmänheten. Utgångspunkten var att bevara så mycket som möjligt av Carl Bergstens nationalromantiska bank från 1912, både vad gäller material och potential.
Arbetet med banken har varit en spännande upptäcktsresa. Det fanns en aning om att huset gömde skatter i form av gedigna material och påkostade detaljer, men mycket var dolt bakom paneler, undertak och golv, berättar Jens Dymling, ansvarig arkitekt på FOJAB.
– Under ett tak fanns ett kryssvalv. I trappan låg kolmårdsmarmor, och i bankvalvet hittade vi ytterligare ett marmorgolv med ölandssten ovanpå. De delar som kunde räddas har vi flyttat upp en våning till den stora foajén, berättar Jens.
Två tidigare dolda konstverk har fått nya, framträdande platser: en intarsiaväggpanel av Rudolf Persson från 1949 med Lundamotiv, och ett etsat glasverk från Orrefors Glasbruk av Lars Palmqvist från 1959 med gravyr av Gösta Elgström, även det med lokala motiv.
Flera lösningar har vuxit fram i takt med att nya fynd har gjorts.
– Det fanns konstruktioner som inte var aktuella, rör med oklar funktion och väggar som vi trodde var bärande men som inte var det, förklarar Jens Dymling.
Vägen till invigning har varit lång och ekonomiskt utmanande, och många har engagerat sig i projektet. Jens Dymling vill särskilt lyfta fram Stena Fastigheter, som har varit en drivande kraft trots att det inte alltid har varit den enklaste lösningen.
– Det känns fantastiskt att få arbeta med detta projekt, där vi varsamt renoverar och samtidigt fyller denna anrika byggnad med ett rikt kulturutbud och bidrar till en levande stadskärna i Lund, säger Sofia Lagerblad, affärsutvecklingschef och projektansvarig på Stena Fastigheter.