Publicerat 27 maj, 2015

Framtidens smarta tvättstuga

I framtidens tvättstuga ska vi både kunna tvätta på ett hållbarare sätt och umgås med våra grannar.

– Detta unika projekt ger oss helt nya möjligheter att utmana befintliga sätt att hantera textilier och hitta nya lösningar som både kan göra den dagliga textilvården mer effektiv och mer inspirerande. I HSB Living Lab vill vi bland annat studera hur återkoppling på tvättbeteenden kan hjälpa användarna att tvätta mer hållbart och hur val av textiler påverkar energiförbrukningen, säger Mattias Johansson, innovationschef på Electrolux Professional, i ett pressmeddelande.

[ Annons ]

Med det nya namnet tvättstudio är förhoppningen att tankarna ska leda till en plats som ger utrymme för social samvaro. Här ska finnas plats för olika sittkonstellationer och möjlighet att ladda telefoner och datorer. Ambitionen med tvättstudions planlösning är också att den ska ge samma flexibilitet som om man har en egen tvättmaskin i lägenheten.
Ytterligare en aspekt är att tvättstugan i dag många gånger är en plats som vissa boende upplever som otrygg. Något som man vill  motverka med framtidens tvättstudio.

– Genom att placera tvättstudion i entrén där folk rör sig, istället för i ett mindre rum i källarplan, är tanken att de boende ska känna sig tryggare. Här finns en intressant trygghetsaspekt som vi kommer att utforska vidare, säger Sanna Edling, projektledare HSB Living Lab.

Bakom projektet står bland annat HSB Living Lab, Electrolux, Tengbom och Bengt Dahlgren.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]