[ Annons ]

Efter lantmäteriutbildningen visste John Ödman att det var fastigheter han vill arbeta med. Foto: Julia Sjöberg
Publicerat 20 september, 2013

"Framtiden ser ljus ut"

Ett varierande jobb, där han dessutom får vara med och förvalta vårt kulturarv. För John Ödman var det ingen tvekan om i vilken bransch han skulle jobba efter examen.

Om du någon gång har lyssnat på sjöväder-rapporten så har du hört vad John Ödman, 25 år, jobbar med. Sedan i maj arbetar han som biträdande fastighetsförvaltare på Statens Fastighetsverk och hjälper till att stötta förvaltarna av Statens kronoholmar – öar längs med hela den svenska kusten som ägs av staten.

[ Annons ]

– Jag jobbar bland annat med avtal, med förberedande arbete inför upphandlingar och så har jag mycket kontakt med hyresgäster och arrendatorer ute på öarna, berättar han.

John Ödman har läst till lantmäteriingenjör på Högskolan i Väst, en utbildning där majoriteten av studenterna får jobb redan innan examen.

Det är precis det här jag vill göra.”

John Ödman, 25  år, biträdande fastighetsförvaltare

– Det stora flertalet av våra studenter går till kommuner och landsting eftersom det är en sådan brist på den här kompetensen där, berättar Marianne Carlbring, universitetsadjunkt i lantmäteriteknik på högskolan i Väst.

Men det var ingen slump att John Ödman hamnade inom fastighetsbranschen istället. Under utbildningen till lantmäteriingenjör satt han som ord-förande i en HSB-förening där han hade ett stort ansvar för både förvaltning och utveckling av föreningens sex fastigheter.

– Det var så jag fick upp ögonen för hur intressant det är att jobba med det här, och insåg att jag var mer lockad av det än av förrättningsarbete som kanske är mer vanligt efter min utbildning.

Så när han såg annonsen för sitt nuvarande jobb konstaterade han att det var precis det han ville arbeta med. I maj, samtidigt som han avslutade sitt exjobb, började han jobba på kontoret i Göteborg.

– Det är precis det här jag vill göra, och jag trivs väldigt bra för det är ett så fritt och varierande jobb. Ingen dag är den andra lik, och det händer saker hela tiden, det är väldigt kul det jag gör. Framförallt är det roligt att ha kontakt med alla hyresgäster och arrendatorer, samt att arbeta med förvaltningen av vårt svenska kulturarv.

Och John Ödman ser inga skäl att inte fortsätta inom fastighetsbranschen.

– Framtiden ser ljus ut tycker jag, det finns gott om arbetstillfällen och man får vara med att utveckla samhället genom att arbeta med komplexa projekt. Sedan är det lite extra kul att alla platser vi förvaltar har sin egna speciella historia, det är fantastiska platser vi har hand om!

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]