Ola Johansson och Caroline Szyber framför bilden av familjen Silase som lever på 19 kvadratmeter.
Publicerat 19 juni, 2018

Fotografiska visar bostadskrisens ansikte

Just nu pågår utställningen "Tak över huvudet" som skildrar den svenska bostadskrisen. Det är ett samarbete mellan Fotografiska museet, Stockholms handelskammare och Fastighetsägarna.

För att vara vernissagekväll med inbjudna gäster och vin i glasen rådde det ett visst allvar under öppningskvällen för fotoutställningen ”Tak över huvudet – bostadskrisens ansikte”.

[ Annons ]

Stefan Bladh, från bolaget Civilian Act som producerat utställningen, konstaterade att det varit ett svårt projekt att genomföra.

– Det finns väldigt mycket skam kring bostadslöshet och det var tufft att hitta personer som ville berätta om sin situation och man är rädd att bli ännu mer utsatt. När man ser problemet i vitögat under en längre tid så ser man också följderna av bostadskrisen, sa Stefan Bladh.

Ett av de exempel han lyfte fram var en familj i Solna, tre barn och två vuxna, som levt på 19 kvadratmeter i tio år.

– Yngsta pojken berättade för mig om hur han inte kan slappna av hemma. Att göra läxorna går inte. Allt han önskar sig är ett eget rum.

Även om ett flertal av de tunga namnen inom svensk bostadspolitik avlöste varandra på podiet så var det tunnsått med politiska utspel. Desto mer allvar och självrannsakan.

– De här bilderna visar att vi politiker behöver ompröva en hel del heliga kor. Vi måste vara beredda att säga att det kanske fanns något bra i 70-talets miljonprogram, då fanns det ingen störe bostadsbrist. Vi kanske behöver tänka i bredare penseldrag. Det kanske är dags för lite stor politik med politiker som är beredda att ta ansvar och inte överlåta allt helt till bostadsutvecklare och kommuner, sa Alf Karlsson (MP), statssekreterare hos bostads- och digitaliseringsministern.

Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson KD, sade sig vilja komma bort från att prata om de som drabbas av bostadskrisen som en siffra.

– Det är människor vi pratar om. Människor som känner att de inte är en del av vårt samhälle. Jag skulle önska att bostadsfrågorna hade en större prioritet i det här valet, sa Caroline Szyber.

Något som Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson C, konstaterade att det inte kommer bli.

– Det kommer aldrig att bli en huvudfråga i den politiska debatten för åtgärderna som skulle behövas fungerar inte i en partiledardebatt för att det är så stora och kraftfulla reformer som behövs.

Ola Johansson fick frågan om han kunde, som Alf Karlsson efterfrågade, tänka sig att för egen del offra några heliga kor för att uppnå dessa stora reformer.

– Och den ska jag föra fram till slakt här på scenen? undrade Ola Johansson och lyckades framkalla lite skratt i allvaret.

Något storslakt blev det dock inte. Mer ett medgivande att statliga pengar trots allt kan fylla en funktion för att stötta byggandet på marknader där det är svårt att bygga utifrån marknadsmässiga villkor.

Fotoutställningen, som med bild och text vill illustrera de människoöden som är så beroende av att politikerna i höst lyckas vända stiltjen i bostadspolitiken,  visas på Fotografiskas fasad fram till den 10 september. Den gör också ett i S:ta Karins ruin i Visby under politikerveckan i Almedalen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]