[ Annons ]

Alla lag har tröjor som visar vilken gata de representerar.
Publicerat 18 augusti, 2017

Fotbollsfeber hela veckan i Fisksätra

På lördag avgörs vilket lag som tar hem årets upplaga av Fisksätra Games. Hela denna vecka har Stena fastigheter tillsammans med det lokala föreningslivet engagerat barn och ungdomar i en stor fotbollsturnering.

Vem som ska få vara med på Sikgatans lagfoto är en fråga av viss betydelse. När en spelare med ”Lakegatan” på ryggen försöker komma med på bild avvisas han vänligt men bestämt.

[ Annons ]

Så är också temat på den fotbollsturnering som Stena Fastigheter arrangerat i Fisksätra denna vecka #reppadingata (representera din gata). Fast så hårt är det inte, den som vill får gärna spela med kompisarna som bor i ett annat kvarter.

Tanken är att använda fotboll för att visa att barn och ungdomar kan påverka sitt närområde.

Själva initiativet kommer från två tjejer som bor i området och medarrangören Futebol dá força, en organisation som arbetar för att förändra kvinnors rättigheter genom fotboll.

– Här i Fisksätra har vi öppna träningar för tjejer. Det är ett sätt att inkludera tjejer som inte har råd eller inte har traditionen att träna från sin familj. Vi tar bort alla sådana hinder och efter en tid går de ofta över och börjar spela i någon förening, säger Cecilia Safaee grundare och vd i Futebol dá força.

Men åter till denna veckas turnering.

­– Tanken är att man ska representera sin gata och känna stolthet för området. Då tror jag också att också tar hand om sin omgivning. På så sätt är detta också en demokratisatsning, säger Cecilia Safaee.

Dags för fimpjakt!

Fotbollsveckan i Fisksätra har också ett ytterst konkret mål. Under hela veckan arbetar man på olika sätt med att utbilda barn och unga i vikten av rätt sophantering. Enligt Stena Fastigheters beräkningar motsvarar felsorterade sopor en årlig kostnad på cirka tre miljoner i Fisksätra. Pengar som kan gå till roligare saker – som att satsa på fotboll tillexempel.

Cecilia Safaee håller upp en plastbehållare med markeringar i tre nivåer. Efter matcherna får lagen ge sig ut och städa området, kommer de upp till det översta strecket får de tre extra poäng i turneringen.

– Hittills har de hittat så mycket fimpar att det är nåt helt förskräckligt. Åtta- till elvaåringarna om var ute igår ville ha fler behållare att plocka i trots att jag förklarade att det inte skulle ge dem fler poäng i turneringen, säger Cecilia Safaee.

Elin Ingemarsson, förvaltare på Stena Fastigheter, betonar att det såklart i första hand är föräldrarna man behöver nå.

– Men förhoppningsvis tänker de till när de ser att deras barn är ute och plockar skräp. Det är också många föräldrar som kommer ner och tittar på matcherna, och där har vi information och visar konkret hur soporna ska sorteras, säger Elin Ingemarsson.

Allt arbete under veckan – från projektledning till att vara domare och funktionär – görs av unga från Fisksätra.

– Det är ganska typiskt för Fiskis att man mobiliserar, sluter sig samman, och skapar sina egna fester och så vidare. Att vi som fastighetsägare kan bygga på ett lokalt engagemang är ett framgångsrecept. Det är inte vi som ska komma med idéerna, utan vi är bara en katalysator, säger Sarah Petterson, relationsförvaltare på Stena fastigheter.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]