[ Annons ]

Lena Wireskog i småländska Eksjö har inte bara ärvt rollen som fastighetsägare. I dag förvaltar hon två historiska hyreshus på sidan om sitt vanliga jobb i sin fars gamla konditori.
Publicerat 16 mars, 2011

Förvaltar sitt eget barndomshem

Lena Wireskog i småländska Eksjö har inte bara ärvt rollen som fastighetsägare. I dag förvaltar hon två historiska hyreshus på sidan om sitt vanliga jobb i sin fars gamla konditori.

Året var 1981 när Lennart Svensson bakade en 213,85 meter lång rulltårta. Bakverket var världens längsta i sitt slag och satte småländska Eksjö på kartan. I dag drivs det gemytliga konditoriet av dottern Lena Wireskog. När hon inte bakar, står i källskänken, städar eller sköter kassan är Lena också fastighetsägare.

[ Annons ]

– När pappa köpte konditoriet 1953 fanns det nästan inga bostäder i staden, så han köpte en stor hyresfastighet för att folk skulle kunna flytta hit och arbeta, berättar Lena som i dag själv både bor och arbetar i fastigheten.

När den så kallade Guldsmedsgården kom i familjens ägo var den i dåligt skick. Lenas föräldrar genomförde en rejäl renovering och kunde flytta dit sin verksamhet 1967. Både konditoriet och hyreshuset genererade pengar, och snart kunde Lenas pappa Lennart köpa ett flertal fastigheter.

Lena är utbildad typograf, ändå var det inget svårt beslut att sadla om till fastig­hetsägare och konditor.

– Jag är ju i viss mån uppvuxen med verksamheten. Sedan pappa blev sjuk 1992 har jag hjälpt till med båda delarna, så jag blev inte direkt inslängd i det. Dessutom tycker jag att det är roligt att hålla på, berättar Lena.

År 2008 tog Lena och hennes syster officiellt över sin fars bestånd. Lena äger i dag två fastigheter. Dels Guldsmedsgården där föräldrarnas gamla konditori alltså finns kvar än i dag, dels Bleckslagaren, ett 1000 kvadratmeter stort hus med både lägenheter och butikslokaler. Trots all tid som konditoriet kräver och sina övriga engagemang har Lena valt att sköta den praktiska fastighetsförvaltningen själv – ett arrangemang som hon menar har fungerat med nöp och näppe.

– Förra vintern ville jag nästan ge upp. Nu har jag skaffat en fastighetsskötare som kan ta hand om skottningen till exempel. Jag är väldigt glad över att jag inte har behövt göra det själv den här vintern.

Nu ägnar Lena ungefär tio timmar i månaden åt administrativa fastighetssysslor. Den ekonomiska delen av förvaltningen lämnar Lena över åt samma byrå som skött den när hennes pappa ägde fastigheterna. Mindre, praktiska ärenden ordnar fastighetsskötaren. Större projekt i huset, in- och utbetalningar samt kontakten med hyresgästerna tar Lena hand om, i samråd med sin sambo som själv jobbar i fastighetsbranschen.

– Jag är faktiskt förvånad över att jag inte har mer kontakt med hyresgästerna.

Det stora huset totalrenoverades senast 1974, och behovet av en ansiktslyftning börjar nu göra sig påmint. Just nu renoveras ett uthus som ska bli ny tvättstuga.

– Jag vill renovera upp huset så att det får ett bra anseende i staden. Det är ju ett kulturarv man vårdar.

Ibland tänker jag att det vore enklast att sälja, men det går över fort.

Lena använder Lennarts konditori som samlingsplats när det är dags att skriva kontrakt eller hålla andra möten som rör hennes fastigheter. Att hålla visningar eller jaga nya hyresgäster behöver hon i princip aldrig ens tänka på.

– Det är fortfarande bostadsbrist i Eksjö. Om husen kommer att säljas eller gå i arv till Lenas barn har hon inte bestämt ännu.

– Ibland tänker jag att det vore enklast att sälja, men det går över fort. Jag vet faktiskt inte hur det blir, jag är ju inte lastgammal ännu, säger Lena.

lenas fastigheter:
Adress: Norra Storgatan 16, Eksjö
Storlek: 750 m2.
Antal lägenheter: 11 lägenheter, 1 butik.
Förvärvet: Ärvdes 2008.
Hyresintäkter: cirka 50 000 kr/månad.

Adress: Norra Storgatan 40-42, Eksjö
Storlek: 1000 m2.
Antal lägenheter: 2 lägenheter, 3 butiker.
Förvärvet: Ärvdes 2008.
Hyresintäkter: cirka 50 000 kr/månad.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]