[ Annons ]

Att vara hyresvärd på tio mils avstånd kräver ett visst ordningssinne. Men med lite planering, en pålitlig hantverkare och en ny värmepanna lyckas Lotta och Richard Wahlund hålla hyresgästerna på gott humör.
Publicerat 16 mars, 2011

Förvaltar på avstånd

Att vara hyresvärd på tio mils avstånd kräver ett visst ordningssinne. Men med lite planering, en pålitlig hantverkare och en ny värmepanna lyckas Lotta och Richard Wahlund hålla hyresgästerna på gott humör.

Lotta och Richard Wahlund är fastighets­ägare sedan fem år tillbaka då de bestämde sig för att rusta upp ett hyreshus och låta värdet växa till sig med åren. Tanken var att investera i något som kan växa i värde för att lägga en ekonomisk grund för de fyra barnens första lägenheter vid en framtida försäljning.

[ Annons ]

Både Lotta och Richard försöker förena kunskaperna från sina respektive yrken i sin roll som fastighetsägare. Lotta arbetar med en bok om de tidstypiska 1920-talsdörrar som finns runt om i Bromma. Hon har en bakgrund  både som civilekonom och inom konst- och arkitekturvetenskap vilket gett henne den naturliga chefsrollen när det varit dags att renovera husets sju lägenheter i Västerås.

– Det är ett hus från slutet av 1930-talet med en potential som inte utnyttjades, så vi ville göra det mer attraktivt för hyresgästerna, säger Lotta.

Richard är professor vid Handelshögskolan i Stockholm med inriktning på media. Han har disputerat i ekonomisk psykologi och föreläser om bland annat köpbeteenden, beslutsfattandets psykologi och marknadsföring.

– Vi har en redovisningsbyrå som sköter bokföringen åt oss, men det är ju skönt att som ekonomer själva kunna förstå det ekonomiska, säger Richard.

Jag har lärt mig att bli en riktig hejare på upphandlingar.”

Lotta kommer själv från Västerås och har bra kännedom om de olika områdena i staden. Efter en tids noggrant övervägande slog de till.

– Vi kollade på hus både i Stockholm och i Västerås innan vi bestämde oss. Det var säkert mer än ett klipp som gick oss förbi medan vi letade, vi var rätt så gröna på det här och ville vara helt säkra på att det blev rätt. Det är ju en ganska stor investering, berättar Richard.

Och större skulle den bli. Huset var i dåligt skick och i behov av stora renoveringar, men det var Richard och Lotta medvetna om. Att få skapa något eget var en del av planen.

– Det är ju inte så svårt att förvalta ett hus som redan är i toppskick. Vi ville rusta upp själva och var beredda att lägga några år på det. Desto bättre vi gör det arbetet nu, desto mer kommer vi att tjäna på det i längden, säger Lotta.

Både Lotta och Richard tycker att tiden som fastighetsägare har varit lärorik. Lotta sköter den löpande verksamheten med hyresgäster, administration, renoveringar och ombyggnationer och Richard bistår vid behov.

– Jag har lärt mig att bli en riktig hejare på upphandlingar, berättar Lotta.

Båda tycker också att stödet från Fastighetsägarna varit till stor nytta med allt från att hitta rätt blanketter till hjälp med en avhysning.

Den första tiden var ingen dans på rosor när det kom till att hålla ordning på ett illa skött hus på distans. Paret sköter nästan hela förvaltningen själva, och måste vara tillgängliga i princip dygnet runt.

– Jag minns när en av hyresgästerna ringde en lördagskväll och sa att värmen i huset var borta. Då hade värmepannan kollapsat, och det var bara att köra dit och försöka lösa det, berättar Richard.

Det var innan Lotta och Richard hunnit få klart de mest akuta renoveringarna. I dag är en ny panna på plats, och nästan alla lägenheterna har gjorts om helt och hållet. Med hjälp av god planering är det sällan problem att sköta förvaltningen på distans. Lediga lägen­heter läggs ut på annons, en redovisningsbyrå sköter bokföringen och en väl betrodd hantverkare fungerar som rådgivare och rycker även ut vid akuta problem. Resten av året besöker Lotta fastigheten ett par gånger i månaden. Att både arbetet och investeringarna kommer att löna sig tvivlar paret inte på ett ögonblick.

– Vi tror på Västerås som område. Det var tufft på 1990-talet när ABB lade ner, men längre fram tror jag att hela den regionen kommer att växa ihop med Stockholm och bli ännu mer attraktiv att bo i, säger Lotta.

Lotta och richards fastighet:
Adress: Förstads­vägen 10 i Västerås.
Storlek: 440 m2  samt garage och p-platser.
Antal lägenheter:  2 stycken 4:or, 3 stycken 2:or och 2 stycken 1:or.
Förvärvet: Paret köpte huset i skiftet 2005/06 för 3 200 000 kronor.
Hyresintäkter: cirka 47 000 kronor/månad.
Tidigare ägare: Privatpersoner.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]