[ Annons ]

Tanums kommun har fortfarande Sveriges högsta månadskostnader enligt Nils Holgersson-rapporten 2017. Foto: Tanum kommun
Publicerat 26 oktober, 2017

Här är det dyrast avgifter i landet

Månadskostnaderna för el, värme, avfall och vatten mellan den dyraste och billigaste kommunen i Sverige skiljer sig med 80 procent. Och prisutjämningen står helt still jämfört med i fjol, visar den årliga Nils Holgersson-rapporten.

I rapporten kartläggs avgifter och taxor för vatten, avlopp, el, uppvärmning och avfallshantering i landets samtliga kommuner.

[ Annons ]

– Det handlar om tjänster som vi alla behöver och vars kostnader får konsekvenser för mångas privatekonomi. Därför är det viktigt att vi uppmärksammar politiker och beslutsfattare på både prishöjningar och skillnader. Vår kartläggning bör vara ett viktigt underlag när de ska fatta sina beslut, säger Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.

Rapporten visar att månadskostnaderna, precis som i fjol, skiljer sig rejält från kommun till kommun.  Någon större utjämning har inte skett från föregående år.

Månadskostnaden för en lägenhet i Tanum, Sveriges dyraste kommun, ligger en dryg tusenlapp över kostnaden i Luleå, Sveriges billigaste kommun. Kommunerna bibehåller  sina respektive förstaplatser från 2016 – den ena sannolikt något mer hedrande. Rapporten visar även att priserna ökat i betydligt högre takt än inflationen sedan Nils Holgersson-gruppen började jämföra kommunerna 1996.

– Ofta handlar det om verksamheter med dålig konkurrens och där konsumenterna har små möjligheter att påverka priserna. Leverantörerna måste bli bättre på att fokusera på konsumenten. Främst är det elnätskostnaderna som ökat kraftigt, ett mönster vi sett i flera år och över hela landet, säger Jennie Wiederholm.

Kommuner med högst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet:

  1. Tanum 2 415 kr
  2. Munkedal 2 334 kr
  3. Nordanstig 2 281 kr
  4. Härjedalen 2 248 kr
  5. Årjäng 2 203 kr

Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet:

  1. Luleå 1 359 kr
  2. Borlänge 1 403 kr
  3. Oxelösund 1 444 kr
  4. Boden 1 449 kr
  5. Skövde 1 460 kr

Fakta/ Nils Holgersson-gruppen

Nils Holgersson-gruppen består av HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, och SABO. Sedan 1996 har gruppen varje år gett ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Här redovisas fakta bland annat om de prisskillnader som finns mellan olika kommuner gällande avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme.

Rapporten i sin helhet finns att läsa på Nils Holgerssongruppens webbplats.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]