Newsecs prognos visar att kontorshyrorna fortsätta gå upp men inte i samma höga takt.
Publicerat 10 oktober, 2019

Fortsatt optimism för kontorsmarknaden

Mattare konjunkturer till trots är analysen att kontorshyrorna ändå fortsätter upp i centrala lägen i Stockholm.

Oväntat snabb inbromsning av högkonjunkturen, svagare stämningsläge bland företag och hushåll, försämrad arbetsmarknad. Signaler som inte (ännu) oroar analytikerna av kontorsmarknaden.

[ Annons ]

– De negativa konjunktursignalerna vägs upp av att vi har en lågräntenivå, en demografi med befolkningstillväxt, inte minst i Stockholm, och samtidigt ett underskott av bra kontorsytor, säger Cecilia Gunnarsson, Head of Research på JLL.

Ulrika Lindmark, Head of Valuation & Strategic Analysis, på Newsec, är även hon rätt optimistisk.

– I Stockholms centrala delar har vi haft en otrolig utveckling med över 20 procents hyresuppgång sedan 2016. Jag tror inte vi kommer se en liknande utveckling de närmaste åren men vi tror fortfarande på en svagt positiv hyresutveckling.

Enligt den prognos Newsec gör för Stockholm så kommer hyrorna fortsatt öka framöver i CBD, innerstaden och närliggande bra kontorsområden, om än inte i samma höga procentuella ökningstakt som tidigare.

Även Cecilia Gunnarsson på JLL gör den bedömningen.

– Topphyror med över 9 500 kr/kvm verkar ha nått taket nu, pyramiden av hyresgäster som har viljan och förmågan att betala smalnar av ju högre hyresnivån blir.

Cecilia Gunnarsson påpekar att ökningen av flexibla kontorslösningar påverkar marknaden och att mindre kontorsytor mellan 100 till 200 kvm inte efterfrågas lika mycket längre, de presumtiva kunderna väljer istället coworkingplatser.

Analytikerna har i stort alltså en positiv syn, men vad kan då förändra bilden?

– Hyresmarknaden i centrala Stockholm skulle nog svaja till om de stora spelutvecklarna som hyr stora och dyra lokaler skulle få problem, säger Ulrika Lindmark.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]