[ Annons ]

Det börjar luta åt nej till friare regler för andrahandsuthyrning av bostadsrätter. Den 28 november avgörs frågan i riksdagen, men så sent som i tisdags sa civilutskottet nej till förslaget.
Publicerat 21 oktober, 2012

Fortsatt motstånd mot förenklad andrahandsuthyrning

Det börjar luta åt nej till friare regler för andrahandsuthyrning av bostadsrätter. Den 28 november avgörs frågan i riksdagen, men så sent som i tisdags sa civilutskottet nej till förslaget.

I våras presenterade regeringen en lagändring för andrahandsuthyrning av bostadsrätter. Förslaget innebär bland annat att uthyraren ska ha rätt att ta ut en hyra som täcker alla kostnader, oavsett vad en likvärdig hyresrätt i samma område kostar. Regeringen föreslår också att bostadsrättsföreningens rätt att säga nej till andrahandsuthyrningar ska begränsas.

[ Annons ]

Lagändringen var tänkt att träda i kraft vid årsskiftet, men civilutskottet har än så länge röstat ner förslaget. Så sent som i tisdags sade oppositionspartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna nej till förslaget. På torsdagen besökte civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) civilutskottet för att diskutera frågan, men, enligt uppgifter till Dagens Nyheter, utan önskat resultat.

– Det var trevligt att han kom. Men han hade inget nytt att komma med. Det förstärker min bild att förslaget är alldeles för hafsigt. Att regeringen skickade civil- och bostadsministern till utskottet i stället för finansministern gör mig ännu mer stärkt i synen att det handlar om en civilrättslig lagstiftning och ska behandlas som en sådan, säger Veronica Palm (S), ordförande i civilutskottet, till DN.se.

Men trots motståndet från civilutskottet har Stefan Attefall ännu inte tappat hoppet om att förslaget ska kunna röstas igenom i riksdagen vid voteringen den 28 november.

– Jag har sagt ända från början att vi är beredda att diskutera sakinnehållet, men vi får inga konkreta synpunkter tillbaka på vad som ska ändras från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Jag har fortfarande en optimistisk grundhållning om att det här ska kunna gå igenom, säger Stefan Attefall till DN.se.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]