Sveriges Byggindustri hoppas göra Sveriges byggarbetsplatser säkrare med hjälp av sin nya nätbaserade utbildning.
Publicerat 18 augusti, 2017

Fortsatt hög byggtakt

Bostadsbyggandet fortsätter att vara högt. Det visar statistik från SCB som presenterades idag. Om orsaken stavas politik eller konjunkturläge finns det dock skilda meningar kring.

Under första kvartalet 2017 påbörjades byggandet av cirka 37 600 lägenheter. Det är en ökning med 22 procent jämfört med samma period 2016. Det visar den statistik som presenterades av SCB idag.

[ Annons ]

Det är främst lägenheter i flerbostadshus som bidrar mest till den stora ökningen, cirka 30 450 lägenheter påbörjades under första halvåret.

– Jag är glad och stolt över att bostadsbristen nu möts av en kraftig nybyggnation. Regeringens politik för att öka bostadsbyggandet fungerar. Nu ska vi fortsätta att utveckla arbetet. Under hösten 2017 fortsätter vi den moderna byggpolitiken. Regelverk förenklas, utbildningsplatserna blir fler och industrialiseringen av bostadsbyggnationen stöds för att möta bostadsbehovet. Fram till 2025 behövs 600 000 nya bostäder enligt Boverket, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Ett uttalande som möter mothugg från Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke. Det ökande bostadsbyggandet är rent krasst en konjunktureffekt, inte ett resultat av politiska åtgärder, menar han.

– Det Peter Eriksson säger är rent nonsens. Det går inte att koppla det höga bostadsbyggandet till en enda politisk åtgärd. Antingen har de ännu inte trätt i kraft, eller så har de ännu inte hunnit ge någon effekt. Det gäller oavsett om det handlar om åtgärder tagna av den tidigare borgerliga regeringen eller nuvarande regering, säger Lennart Weiss.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]