Publicerat 26 januari, 2023

Fortsatt fall på svenska bostadsmarknaden i december – Valueguard

Prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, sjönk 1,4 procent i december. Bostadsrättsindex sjönk 0,9 procent medan villaindex gick ner med 1,7 procent.

Det framgår av Valueguards senaste rapport.

I Stockholm gick priserna ner med 0,3 procent för bostadsrätter och med 2,0 procent för villor. I Göteborg var nedgången 0,6 procent för bostadsrätter och 0,4 procent för villor. Priserna i Malmö gick ner med 0,8 procent för bostadsrätter och med 1,0 procent för villor.

Justerat för säsongseffekter går HOXSWE ner med 0,6 procent. Bostadsrättspriserna går ner med 0,8 procent och villapriserna med 0,7 procent efter säsongsjustering. Detta ska tolkas som att december historiskt tenderat att vara en mindre stark månad än november, uppger Valueguard.

Justerat för säsongseffekter går HOXSWE ner med 0,6 procent. Bostadsrättspriserna går ner med 0,8 procent och villapriserna med 1,0 procent efter säsongsjustering. Detta ska tolkas som att november historiskt tenderat att vara en mindre stark månad än oktober, uppger Valueguard.

"Vi har även undersökt prisförändringen för bostadsrätter under första halvan av januari i rikets två största städer. I Stockholm gick priserna upp med 2,0 procent och i Göteborg med 1,4 procent jämfört med hela december. Januari tenderar dock att vara en stark månad på bostadsmarknaden. Med denna uppgång är bostadsrättspriserna i Stockholm bara en procent under nivån som rådde i mitten av sommaren 2022, samtidigt som bostadspriserna överlag i riket är ned 8,6 procent mellan juli och december. Det är således viss skillnad på olika delar av bostadsmarknaden", skriver Valueguard.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]