Butikshyror ett orosmoln för fastighetsägare
Publicerat 15 februari, 2017

Fortsatt dyster framtidstro i handeln

Andelen handlare som ser negativt på handelns framtid är fler än de som ser positivt på den. Det visar branschorganisationen Svensk Handels Handelsbarometer.

Det är framförallt handlarnas förväntningar på försäljningsutvecklingen som ökar. Utsikterna för lönsamhet och antal anställda är däremot kvar på minus. Dessutom är sällanköpshandlarna mer pessimistiska än dagligvaruhandlarna.

[ Annons ]

– Handlarna är förhoppningsfulla inför försäljningens utveckling men när det kommer till lönsamhet och anställningar är det fortsatt fler handlare som är negativa, säger Jonas Arnberg chefsekonom på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Handlarna är mer optimistiska när det kommer till den egna butiken än för branschen som helhet.

I Handelsbarometern fick handlarna även svara på hur de bedömer e-handelns utveckling de kommande åren. En majoritet av handlarna tror att e-handeln kommer att utgöra minst 20 procent av försäljningen inom den bransch där de verkar år 2025.

Det påverkar handelns kompetensbehov och lite drygt varannan sällanköpsvaruhandlare anser att digitaliseringen ställer nya krav på den personal som de rekryterar.

– Det digitala skiftet förändrar förutsättningarna för handeln och ställer krav på ny typ av kompetens. För handeln är det viktigt att det finns utbildningar som kan svara mot det nya behovet, säger Jonas Arnberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]