[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 2 september, 2020

Fortsatt brist på studentbostäder – trots kortare kötid

Nio orter har brist på studentbostäder, främst i de största studieorterna, medan 22 orter har balans. Endast tre orter uppskattar att det finns ett överskott. Det är några av resultaten i årets upplaga av Studboguiden.

Efterfrågan på bostäder är extra högt vid terminsstart. Nära 50 procent, 16 av 34 orter, rapporterar att man har ett underskott på studentbostäder i förhållande. Läget balanseras en bit in på terminen och under vårterminen anger 12 av 16 att de har balans eller överskott av studentbostäder, enligt Studentbostadsföretagens rapport Studbo.

I de fyra största studentstäderna, Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund, har det byggts en hel del de senaste åren, men trots det råder fortsatt underskott på studentbostäder, och det håller i sig under hela året. I Stockholm och Göteborg har visserligen kötiderna minskat en aning. Men det är ingen anledning till att luta sig tillbaka, enligt Studentbostäderna.

[ Annons ]

– Det tar fortfarande alltför lång tid att få en bostad på våra mest populära studieorter. Dessutom finns en dold bostadsbrist i form av att svenska och utländska studenter väljer bort utbildningar på grund av bostadsbristen. Detta hämmar högskolornas utveckling redan idag och riskerar att bli ett ännu större hot mot konkurrenskraften framöver, säger Stina Olén, vd på Studentbostadsföretagen i ett uttalande.

Det har rått ovisshet om hur coronapandemin kommer att påverka studentbostadssituationen under hösten, med färre internationella studenter och fler studieplatser, men enligt rapporten är läget fortsatt stabilt. 

 – För de flesta studenter har Corona inte försvårat bostadssituationen och det är glädjande att se hur branschen ställt om och ställt upp för att undvika både fler bostadslösa studenter och betydande vakanser, avslutar Stina Olén.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]