Så här kommer Bromma Stockholm Airports nya ankomsthall, till höger i bild, att se ut när den är färdig nästa år. Foto: HMXW arkitekter
Publicerat 30 september, 2016

Första spadtaget för ny ankomsthall

Trängseln på Bromma flygplats är snart ett minne blott. Den nya ankomsthallen kommer att öka flygplatsens kapacitet från 2,5 till 3 miljoner resenärer per år.

– Bromma har vuxit och vi har varit alldeles för trångbodda. Det känns väldigt bra att vi snart kan bjuda våra resenärer på en modernare hall med bra service, säger flygplatsdirektör Peder Grunditz.

[ Annons ]

Trängseln på Bromma flygplats har till och från varit stor i både avgångs- och ankomsthall. Detta ses även på det resenärsrekord Bromma satte förra året med 2,3 miljoner resenärer. Flygplatsen förväntas även bräcka det rekordet i år och nå hela 2,5 miljoner resenärer.

Den nya ankomsthallen, kommer att frigöra viktiga ytor i avgångshallen samt dubbla kapaciteten. Yta frigörs genom rivning av en gammal byggnad intill stationsbyggnaden, och den nya hallen kommer att användas för annan verksamhet när nästa steg av moderniseringen av flygplatsen genomförs. Det nästa steget innefattar en ombyggnation av den nuvarande ankomsthallen och vissa ytor som idag används för flygplatsdriften kommer bli en bättre avgångshall.

Det är uppskattat att den nya ankomsthallen är klar om ett år. Entreprenör för den första etappen av ankomsthallen är Sveab som kommer att ansvara för grundläggning och stomme. Resterande entreprenörer upphandlas i oktober.

– Vi har väntat länge och många har jobbat hårt för att få till detta, nu kan vi starta den viktigaste delen i vår utbyggnad av terminalen. Eftersom stora delar av byggnaden är k-märkt så måste vi gå varsamt fram, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Bromma, när han satte byggspaden i marken.

Syftet med ombyggnationen är smidigare resenärsflöden, vilket bland annat innebär fler säkerhetskontroller, en ny lounge och nya hallar. Swedavia satsar totalt 1,5 miljarder kronor i upprustning och modernisering av bansystem och byggnader i Bromma. Den nya ankomsthallen kostar 50 miljoner och totalbudget för omgörningen av terminalytorna är 180 miljoner.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]