[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 2 mars, 2022

Första domen för att ha hyrt ut lägenhet svart

I tisdags dömdes en 44-årig Stockholmare till 30 dagsböter för att ha olovligt ha hyrt ut sin lägenhet.

År 2019 kom de nya, hårdare reglerna kring försäljningen av hyreskontrakt och olovlig andrahandsuthyrning. I tisdags kom den första domen.

Det är Dagens Nyheter som rapporterar om att en 44-årig Stockholmare i tisdags dömdes till 30 dagsböter för att ha olovligt ha hyrt ut sin trerummare i Hässelby i andrahand och för att ha tagit ut överhyra. Enligt Dagens Nyheter hade mannen tagit 10 500 kronor i månaden – hyresrättens verkliga hyra var 6 500 kronor.

[ Annons ]

– Vi hoppas att domen ska verka avskräckande och att folk ska få upp ögonen för att det är en brottslig gärning och att man inte bara riskerar att förlora sitt hyreskontrakt utan att det också får en brottslig påföljd, säger Linn Bernhardsson, jurist på Stockholmshem som äger lägenheten, till Dagens Nyheter.

I brottsbalken finns straff på upp till två års fängelse för denna typ av brott. Men för att kunna utdöma fängelsestraff ska brottet även innefatta ekonomisk exploatering av människors utsatta position. Att det i det aktuella fallet utdömdes bötesstraff motiveras, enligt Dagens Nyheter, av att även om uthyrningen skedde under kort tid så var överhyran relativt hög.

Den dömde nekar till brott och hävdar att personerna var inneboende, att han själv också sov i lägenheten. Dessutom säger han sig inte minnas vem som lade ut annonsen på blocket.

Linn Bernhardsson berättar att Stockholmshem polisanmält fler fall och tror att fler rättegångar är att vänta.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]