Restaurangen i botten av Castellums kommande kontorsbyggnad Eminent kommer att servera mat som odlats på taket. Illustration: Castellum
Publicerat 26 oktober, 2016

Först ut i Norden med certifierat välbefinnande

Castellum siktar på att bli först ut i Norden med att uppnå så kallad Well-standard i en kontorsbyggnad – en ny certifiering för hälsa och välbefinnande i arbetslivet.

Sju års forskning ligger bakom The Well building standard, en ny certifiering som i år börjat hitta ut i världen. En kontorsbyggnad i London fick Storbritanniens första Well-märkta byggnad i juni, och nu hoppas Castellum kunna bidra med den första nordiska märkningen.

[ Annons ]

Det är den planerade kontorsbyggnaden Eminent i Malmö som ska kombinera trivsel och effektivitet utifrån Well-standardens kriterier för användarnas välbefinnande.

– Vi har länge arbetat så länge med miljöcertifieringar att de idag är ett hygienkrav för vår nyproduktion, men nu ser vi att kontorslösningar som också främjar medarbetarnas välbefinnande och hälsa kommer att växa som en viktig hållbarhetsfråga, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum.

Well-standarden utgår från sju koncept som påverkar hälsan: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande. Castellum kommer i Eminent att ha ett extra fokus på de tre sistnämnda. Många av lösningarna är enkla, smarta knep, så som automatiska dörröppnare till garaget för cykelburna medarbetare eller endast nyttiga snacks i varuautomaterna.

Belysningen i Eminent ska utformas med ett "nightmode", det vill säga att ljuset skiftar i takt med dagsljuset för att främja välbefinnandet hos hyresgästerna. Illustration: Castellum
Belysningen i Eminent ska utformas med ett ”nightmode”, det vill säga att ljuset skiftar i takt med dagsljuset för att främja välbefinnandet hos hyresgästerna. Illustration: Castellum

– Vi kan som fastighetsägare vara med och påverka välbefinnandet väldigt mycket mer genom inredning, planlösning och tekniska lösningar. Byggnadens belysning kommer att ha ett ”nightmode” precis som i mobiltelefoner. Det vill säga att ljusintensiteten skiftar i takt med dagsljuset.

Förutom höga krav på luft, ljud och ljusmiljö ska restaurangen servera näringsriktig mat. En del av den ska närodlas på husets takterrass. Trapphusetet ska locka till vardagsmotion och tanken finns också på att kombinera ett utegym med konst på innegården.

– Det säger sig egentligen själv att man blir mer effektiv om man arbetar på ett kontor där man mår så bra att det tar emot lite att gå hem när dagen är slut. Jag tror att den här typen av certifieringar kommer att växa i Sverige, avslutar Filip Elland.

Förutom Well-certifieringen planerar Castellum också på att uppnå märkningen Miljöbyggnad Guld. Well-certifieringen stöds av Sweden Green Building Counsil som kommer att erbjuda kurser och expertkompetens inom systemet.

Fakta: Eminent

Sex våningsplan på 1 620 kvm vardera.
Planerad byggstart juni 2017 – inflyttning januari 2019
P-hus strax intill samt 60 p-platser i källaren. Cykelparkering i huset

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]