Nattbelysning har blivit allt vanligare och forskningsprojektet ska ta reda på vilka nivåer av ljus som påverkar nattlevande insekter. Foto: Annika Jägerbrand/HiG
Publicerat 24 februari, 2025

Forskning för insektsvänlig belysning

Ett nytt projekt vid Högskolan i Gävle ska kartlägga utomhusbelysningens effekter och hitta lösningar som skonar insekter utan att påverka tryggheten.

Mängden upplysta ytor ökar kontinuerligt, ofta som del av ett viktigt trygghetsarbete. Men utomhusbelysning påverkar också nattlevande insikter som attraheras av ljuset och i vissa fall kan dö av utmattning eller som byte till rovdjur.

Ett nytt forskningsprojekt vid Högskolan i Gävle ska de närmsta åren forska på ämnet. Forskningen kommer fokusera på vägbelysning, men Annika Jägerbrand, projektledare och docent vid Högskolan Gävle, tror att resultaten ändå kan leda till generella riktlinjer för all typ av utomhusbelysning.

[ Annons ]

– Vi måste koppla forskningen till något, vilket blir trafikverkets riktlinjer om vägbelysning. När man pratar om fastigheter och parkbelysning så används ofta helt andra armaturer, och belysningen är riktad på andra sätt än vägbelysning. Så det spelar ju roll, men i övrigt är resultatet implementerbart på all utomhusbelysning.

Annika Jägerbrand förklarar att parkbelysning generellt sett kan ses som problematisk eftersom de oftast har uppåtriktat ljus vilket går emot alla internationella rekommendationer om miljövänlig belysning. Det rekommenderas att inget ljus från utomhusbelysning sprids ovanför lampans horisontallinje för att skydda naturen och natthimlen från ljusföroreningar. Hon menar dock att det är svårt påverka eftersom det inte finns nationella styrdokument för denna typ av belysning.

Nu har de flesta leverantörer ljuslösningar som gör det möjligt att växla till varmare färgtemperaturer och styrning för att minska påverkan på nattlevande organismer. Men Annika Jägerbrand förklarar att tidigare forskning är svår att använda för konkreta rekommendationer av färgtemperatur eftersom de ofta inte mäter ljusexponeringen av organismer. Det är en av anledningarna till att Högskolan i Gävle vill kartlägga effekterna av färgtemperatur och belysningsstyrka tillsammans.

– En kombination av belysningsstyrka och färgtemperatur som leder till minimal påverkan hade varit optimalt. Just färgtemperatur är viktigt att inkludera i studier eftersom andra organismer inte ser färger på samma vis som vi människor gör, säger hon.

Forskningsprojektet består av tre delar. Först utförs laboratoriestudier där effekterna på insekter av ljusets styrka och färgtemperatur undersöks. Sedan genomförs fältstudier på plats, där forskarna undersöker hur olika adaptiva belysningslösningar påverkar insekter i verkliga vägmiljöer. I den tredje fasen testas effekten av olika belysningslösningar på insekter, där ljusets styrka och färgtemperatur kan justeras.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]