[ Annons ]

Per Westerberg, fd talman i Riksdagen, är en av delägarna i FHW. Foto: Moderaterna.
Publicerat 1 november, 2016

Förre talmannens nya affärer

Med löften om bra avkastning och framtida vinster lockas allt fler privatpersoner till att investera i hyresfastigheter. FHW, där bland annat förre talmannen och ministern Per Westerberg är delägare, är nu på jakt efter nya objekt.

Trots att bankerna ger i princip noll ränta på sparkonton lägger svenskarna allt mer pengar på konton utan avkastning. Enligt senaste Sparbarometern från SCB ökade insättningarna under kvartal två med 71 miljarder kronor. Hushållens totala sparande i banker är 1 587 miljarder.

[ Annons ]

I jakten på en bättre avkastning har hyresfastigheter dykt upp som ett alternativ för det privata kapitalet och för personer som inte har resurser eller intresset att själva köpa och förvalta finns det bolag som gör jobbet, som Svenska bostadsfonden eller Tessin.

Vid årsskiftet startade även FHW sin verksamhet. De tre delägarna Per Westerberg, Jarl Frithiof och Stefan Häge har slagit sina påsar ihop för att satsa såväl eget som andras kapital på hyreshus.

+71 miljarder ökade hushållens insättningar på bankkonton under kvartal två. Källa: SCB

– Vi har alla tidigare gjort investeringar i fastigheter, själv har jag ett hus i Malmö med några lägenheter som jag också förvaltar, säger Jarl Frithiof.

Det första objektet i nya bolaget, ett hyreshus i Limhamn, är avklarat och enligt Jarl Frithiof var intresset stort hos investerare och erbjudandet blev övertecknat. FHW hade i det projektet en garanterad direktavkastning på 4 procent.

– Till det får man även en positiv värdeutveckling, säger Anders Karlsson, verksamhetsansvarig på bolaget när vi ses på ett kontor i Gamla stan. Någon oro för att luften ska gå ut hyresmarknaden har han inte.

Vi har många projekt som ligger i pipeline och snart kan bjudas ut på marknaden, men inga renoveringsobjekt, det är inte vår nisch.

Bolagets nisch är fastigheter i segmentet 20 till 100 miljoner som ligger i b-lägen. Fastigheter som är lite för dyra för de små lokala intressenterna och som hamnar under radarn när de stora bolagen söker objekt. FHW:s mål är att köpa för 100 till 250 miljoner per år. Kring varje fastighet bildas ett bolag med investerarna som delägare. Upplåning sker också med upp till runt 60 procent.

per-westerberg-2

Per Westerberg, moderat riksdagsledamot 1979–2014 och talman 2006–2014, är inte helt färsk i fastighetsbranschen. Han är grundare och styrelseordförande i det familjeägda fastighetsbolaget Vaktslottet AB.

– Vi har många projekt som ligger i pipeline och snart kan bjudas ut på marknaden, men inga renoveringsobjekt, det är inte vår nisch, säger Anders Karlsson.

Det är i första hand tack vare delägarnas nätverk man hittar nya objekt. Får man inte ihop tillräckligt med investerare kan ägarna välja att köpa själva. Det ska inte vara något problem om man får tro Anders Karlsson.

– Pengar saknas inte, säger han.

Per Westerberg, moderat ledamot och riksdagens talman fram till 2014, har egna fastigheter i ett familjebolag. Var under sin tid i riksdagen ledamoten med störst tillgångar och inkomster.

Vilka är då riskerna som privatpersoner bör tänka på innan de satsar sina besparingar i hyreshus?

– Det är inget fel om det går att underlätta för privatpersoner att investera på fastighetsmarknaden, men man ska vara medveten om riskerna. Även om det just nu finns lite som talar för att räntorna ska stiga särskilt mycket så går det inte att utesluta. I så fall lär värdena på fastigheterna påverkas negativt och med dagens högt uppdrivna priser finns det ju onekligen en viss fallhöjd, säger Tomas Ernhagen, chefekonom hos Fastighetsägarna Sverige.

Andra aktörer som vänder sig till privata investerare

Svenska Bostadsfonden

Börsnoterat bolag grundat 2003 som erbjuder ett direkt delägande i svenska bostadshyresfastigheter som paketeras i olika fonder. Svenska bostadsfonden har cirka 2,5 miljarder kronor under förvaltning och förvaltar cirka 3 500 lägenheter på 22 orter. Största delen innehav är i södra Sverige. Fonden investerar endast på tillväxt och pendlingsorter med ett diversifierat näringsliv och har som mål att dela ut upp till 4 procent per år efter avgifter.

Tessin

En digital crowdfundingplattform som sedan maj 2014 knyter ihop investerare med olika fastighetsprojekt. Hittills har Tessin tagit in cirka 200 miljoner kronor till 21 projekt, de flesta i nyproduktion av bostadsrätter och villor. Den största crowdfundingen som gjorts i Tessin är 24 miljoner till ett hyreshus i Skara som förvärvades från Balder. Första året var Tessins förlust 4,5 miljoner, omsättningen i år beräknas till 10 miljoner och bolagets vd Jonas Björkman räknar med en liten vinst.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]