Hedi Kurda, vd HomeQ. Foto: Jennifer Glans
Publicerat 28 februari, 2024

Marknadsplatsen HomeQ nära en miljon medlemmar

HomeQ, en marknadsplats för hyresrätter, har nu även Willhems utbud på sin plattform. ”Vi kommer försöka ta oss in även på Finlands hyresmarknad”, säger Hedi Kurda, vd på HomeQ.

Det började 2015 som ett litet projekt där Hedi Kurda och några av hans vänner i Linköping byggde ett automatiserat system där fastighetsägare kunde hyra ut lägenheter med minsta möjliga egna administration.

När Fastighetsägarna GFR i början av 2019 rekommenderade sina medlemmar att gå över till HomeQ från Boplats Göteborg började fastighetsbolagen inte bara i Göteborg få upp ögonen till denna uppstickare. Idag är HomeQ marknadsplatsen för 400 fastighetsägare med totalt cirka 200 000 lägenhet i sina bestånd. Bland dem finns bland annat Balder, Ikano, Heba, NREP och Stena Fastigheter. Även ett par kommunala bostadsbolag som Ockelbogårdar och Vara Bostäder.

[ Annons ]

Senaste tillskottet är bostadsbolaget Willhem med över 29 000 hyreslägenheter i Sverige. Samtliga lägenheter, förutom nyproduktionen, kommer att hyras ut via HomeQ med start under april månad.

– Vi gör det som ett sätt att effektivisera vår uthyrning. Många är på den plattformen och vi vill vara där våra kunder är, säger Anna Mellqvist, IT-och digitaliseringschef hos Willhem.

Övergången till HomeQ innebär att alla lägenheter hyrs ut via HomeQs plattform istället för på Willhems hemsida, undantaget nyproduktionen. Det gäller även de lägenheter som tidigare förmedlats via bostadsförmedlingen i Stockholm.  

Är ni missnöjda med bostadsförmedlingens service?

– Nej, det är vi inte. Vi gör denna förändring för att vill samla all vår uthyrning på ett ställe och nå ut bredare med våra objekt och vara där man är när man söker bostad. Det blir en enklare och smidigare hantering som gynnar våra sökande, säger Anna Mellqvist.

Sedan några veckor ägs HomeQ av Schibsted som även har plattformen Qasa för andrahandsuthyrningar.

– Det öppnas upp nya dörrar med Schibsted, säger Hedi Kurda, inte minst i våra grannländer och framför allt Finland där Schibsted har en bra marknadsplats. Finland har en stor hyresmarknad, nästan lika stor som den svenska trots att befolkningen är mindre än i Sverige.

I Sverige har HomeQ snart nått en miljon medlemmar över 18 år som anmält sig till deras söksystem. Det tillkommer mellan 20 000 – 30 000 nya varje månad enligt Hedi Kurda.

Men någon vinst har inte bolaget ännu levererat.

– Vi plöjer ner allt i nya investeringar. Med Schibsted kommer upp till 50 miljoner kronor som vi under tre års tid ska satsa i bättre mjukvara med fler funktioner för fastighetsägare och för bostadssökande.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]