[ Annons ]

Här ska det nya torget byggas. Från vänster: Julia Fjällborg, Stina Pääjärvi, Marlene Eriksson och Tilde-Marie Holmström.
Publicerat 29 april, 2015

Formar sin stad

Om det nya Kiruna ska bli framgångsrikt är det just dessa fyra tjejer, och deras kompisar, beslutsfattarna måste lyssna på. Som Stina Pääjärvi säger; "Det är ju ändå vi unga som ska bo i den här stan senare".

Tillsammans med Julia Fjällborg, Marléne Eriksson och Tilde-Marie Holmström har hon gjort ett skolarbete om Kirunas stadsomvandling. Via det arbetet bjöds de in till en workshop med deltagare från olika förvaltningar på Kiruna kommun, arkitekter och andra intressenter.

[ Annons ]

– Genom vårt skolarbetet har vi gjort våra röster hörda. Det har blivit stor uppmärksamhet och en massa folk såg oss plötsligt. I workshopen fick vi ge vår bild av stads-omvandlingen och de lyssnade verkligen på våra åsikter och var positiva till det som vi kom med, säger Marlene Eriksson.

Tjejerna har levt med vetskapen om att deras stad måste flytta på sig i större delen av sina liv. ”Det är väl vårt sätt att leva i den här staden”, konstaterar de.

– Men jag tycker att det är ganska bra att få chansen att göra något nytt, att kunna få ett ombyte och möjlighet att utveckla den här staden. Det måste finnas mer för oss ungdomar och vi måste vi få en tätare stadskärna där man kan mötas, säger Stina Pääjärvi.

– I dagens Kiruna blir man som ung extremt beroende av de vuxna. Staden är väldigt utspridd, fotbollsplan och sporthall ligger flera kilometer bort och med dåliga kommunala förbindelser krävs det att en förälder ställer upp och skjutsar.

– På workshopen tog vi upp att vi vill ha vinter- och sommaraktiviteter utomhus på torget, till exempel en skridskobana eller skatepark. Den här staden är liten, och den kommer inte att bli någon storstad heller, men om man samlar aktiviteter i centrum blir det lite mer liv och puls i staden, säger Julia Fjällborg.

Men hon betonar att det handlar om mer än bara trivsel, i slutändan är stadsutveckling nödvändig för Kirunas överlevnad.

– Det är svårt för unga att få jobb och bostad idag. Särskilt nu när det börjar gå sämre för LKAB. Jag brukar jämföra Kirunas näringsliv med ett pärlhalsband, gruvdriften är själva tråden som håller ihop alla pärlor och hindrar dem från att falla. Pärlorna, det är alla våra företag. Vi tror inte att det är hållbart i framtiden att låta alla pärlor vila på en tråd, det måste finnas större mångfald och det måste bli lättare för unga att starta företag, säger Stina Pääjärvi.

Deras yrkesdrömmar har en stark koppling till stadsomvandlingen. Marlene Eriksson har arkitektdrömmar och skulle gärna vara med och konkret forma sin stad.

– Jag tror att det är viktigt att man inte håller fast vid det gamla. Det är ju faktiskt en framtidsstad. Arkitekturen måste sticka ut lite och bli ett varumärke för Kiruna om folk ska lockas hit.

– Jag kanske skulle vilja bli mäklare, att sälja de nya bostäderna vore häftigt, säger Stina Pääjärvi.

Men de tror att unga även i fortsättningen kommer att lämna Kiruna för studier och karriär.

– Men om vi utvecklar en stad där man känner sig trygg och trivs kommer man att vilja återvända. Det är väl det allt går ut på – att folk ska komma tillbaka, säger Marlene Eriksson.

Ta del av deras arbete om stadsomvandlingen här.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]