Bostadsrättsföreningar betalar orimligt höga räntor för sina lån. En orsak är att föreningar inte förhandlar om räntorna, menar Anders Andersson, styrelseledamot i brf Vintervägen i Sickla.
Om fler av landets 22 000 bostadsrättsföreningar pressar bankerna med förhandlingar, kan det leda till lägre räntor, förklarar Anders Andersson. Han har under lång tid som konsumentjournalist, bland annat på Expressen och Privata Affärer, ”jagat” banker med dåliga villkor. Nu ger han ut tidningen Driva Eget.
– Fler bostadsrättsföreningar och företag borde visa samma ilska som villaägarna. Bankerna hoppas naturligtvis på passivitet som ger maximal marginal. När vårt lån skulle skrivas om hos Handelsbanken fick vi ett formulär med texten ”väljer ni automatisk förlängning, behöver ni inte göra någonting”, säger han.
I många föreningar är bankräntor ett stort lass att dra och lyckas man hålla dem nere, kan avgifterna också sänkas. Men det är ingen lätt uppgift menar Anders Andersson och tar föreningens förhandling som exempel.
– Lånet på 12 miljoner skulle skrivas om hos Handelsbanken. Jag trodde att det var ett skambud när jag erbjöds 3,65 procent på ett femårigt lån. Jag kunde samtidigt få 1 miljon med 3,35 procent ränta som privatperson, säger Anders Andersson.
Det handlar om att konkurrensen är för dålig, vi har fyra storbanker som ändrar villkor efter varandra.
Anders Andersson
När han försökte slå ut bankerna mot varandra visade sig att han fick ännu sämre räntor, 3,94 procent av SEB och 3,90 hos Nordea.
– Jag fick krypa tillbaka till Handelsbanken, trots att jag spelade ut dem mot varandra. Det handlar om att konkurrensen är för dålig, vi har fyra storbanker som ändrar villkor efter varandra, säger han.
Anna Helsén, presschef på SEB anser att det inte är relevant att jämföra privatpersoner med brf och företag. För en brf gör man en samlad bedömning av föreningens återbetalningsförmåga, fastighetens värde och hur länge föreningen behöver pengarna.
– En privatperson har andra typer av tillgångar som utgör grund för prissättningen. Generellt sett är privatpersoners rättigheter starkare.