Partnering har vi hittills mest sett i form av rejält stora byggprojekt. Men nu testas avtalsformen i mindre skala när en bostadsrättsförening i Stockholm bygger om sin innergård.
Innergårdar som riskerar att rasa är ett stort problem för många fastighetsägare i Stockholm. Stålbalkarna som bär upp gårdarna i hus från 20- och 30-talen håller i många fall på att rosta sönder. Inte sällan ligger de inbäddade i en fyllning av koksaska som bildar frätande svavelsyra i kontakt med läckande vatten.
– Vi blev varse problemet i samband med att vi la om taket. Spygatterna fylldes av skräp med översvämning och läckage som följd, säger Arne Ellefors, ordförande i Brf Musketören och pekar ut över gården där renoveringsarbetet pågår för fullt.
Den läckande asfalten och fyllnadsmassorna har fyllt åtskilliga skottkärrelass. Stålbjälkarna har börjat blottas. Av vad som hittills framkommit är de i hyfsat skick. Men eftersom det inte går att bedöma omfattningen förrän man har utfört en del av arbetet finns det stora osäkerhetsmoment vid den här typen av renoveringar.
– Att få ett fast pris är svårt och entreprenörerna tvingas lägga på en rejäl säkerhetsmarginal, säger Arne Ellefors.
Därför dök förslaget upp att genomföra renoveringen som ett partneringprojekt. Vad det handlar om är alltså en öppen samarbetsform med mer transparens och gemensam arbetsprocess än vid vanliga byggprojekt.
– Vi har fått ett riktvärde på vad som anses vara ett rimligt pris som vi förhåller oss till. Den stora fördelen är att vi får en öppen redovisning och kan vara med och påverka beslutet, säger Arne Ellefors.
– Båda parter är med och delar på risken. Överstiger kostnaderna riktvärdet delar man på det, blir det billigare delar vi på vinsten.
I slutet av maj hoppas föreningen kunna inviga sin nya gård.