I Gamlestaden har man jobbat med boendeinflytande genom att skapa mötesplatser. Foto: Sofia Sabel.
Publicerat 30 november, 2016

Förenade krafter mot brott

I Gamlestaden i Göteborg har brottsligheten halverats på 15 år. Störst betydelse för resultatet har det lokala engagemanget haft.

Projektet med att utveckla Gamlestaden till en mer trivsam plats startade 2001. Under tiden som utvecklingen pågått har man mätt insatsernas effekter. Nu, 15 år senare, kan man konstatera att de gett resultat både ekonomiskt och socialt.

[ Annons ]

– Det är oerhört värdefullt att vi nu har hårda data som visar att ansträngningarna gett resultat, säger Rudolf Antoni, utvecklingschef på Fastighetsägarna GFR som tillsammans med medlemsföretagen och det kommunala bostadsbolaget stöttat satsningen.

Rapporten visar att antalet anmälda brott har halverats sedan 2001. Dessutom har bilstölderna minskat från 3 000 per år till knappt 700 idag. Befolkningen har ökat, samtidigt som bostadsrättspriserna nu närmar sig Göteborgssnittet.

50%

Antalet anmälda brott har halverats sedan 2001.

Enligt en rapport från Fastighetsägarna och det kommunala bostadsbolaget Poseidon beror framgången främst på det lokala engagemanget. Flera parter i området har varit engagerade i arbetet som drivits på av de lokala fastighetsbolagen. Modellen kommer nu att prövas på fler områden i Sverige, bland annat i Järvafältet, centrala Hisingen, Skärholmen, Rågsved och Sofielund.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]