[ Annons ]

Ett bibliotek ska snart flytta in i Liljeholmstorgets Galleria. Foto: Citycon
Publicerat 1 september, 2023

Före detta pizzeria blir bibliotekslabb

Det ska vara ett bibliotek, men exakt vad detta bibliotek ska innehålla är inte hugget i sten. Det nya konceptet bibliotekslabb ska testas i Liljeholmstorgets Galleria.

”Vi börjar med en tom lokal och sedan får verksamheten utformas efter vad människor vill ha”. Så förklarar Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholms stad, processen för ett bibliotekslabb med inriktning till barn och ungdom som ska öppna i Liljeholmstorgets Galleria i höst.

Tanken är att de som bor och arbetar i och runt Liljeholmen ska ge input till vad man vill ha i lokalen. Men det ska förstås hållas inom ramarna för vad ett bibliotek är tänkt att vara, så förslag utanför den sfären, typ rockklubb, lär inte förverkligas.

[ Annons ]

– Jo, vi har vårt specifika uppdrag, men så länge det ryms inom det ska vi inte ha några förutfattade meningar. Vi kan testa olika koncept under de här åren och inspel till den stora etableringen, säger Daniel Forsman.

Det han syftar på är ett permanent bibliotek som ska in i en större tillbyggnad av Liljeholmens centrum som nu görs. Inflyttning 2029.

Lokalen som Stadsbiblioteket får hyra fram till 2027 var tidigare en pizzeria som flyttat från gallerian. Där finns alltså kvar installationer anpassade till restaurangverksamhet.

Kan ni tänka er att servera mat på biblioteket?

– Det är något som vi diskuterat, det finns bibliotek runt om i världen där man har öppna gemensamma kök som en del av biblioteket. Och vi vet att café är efterfrågade i anslutning till bibliotek. Här får vi vara öppna och nyfikna till vad människor vill göra, säger Daniel Forsman

Lotta Moos, centrumchef på Liljeholmstorgets Galleria kallar etableringen en dröm som blivit verklighet.

– Citycon vill utveckla kulturutbudet i alla gallerior och vi har bibliotek i nästan alla våra centrum. Vi är så glada att få in detta även hos oss.

 Är det andra serveringar eller butiker som kommer att stänga ner och ersättas med kultursatsningar?

– Inte vad vi ser i dagsläget, säger Lotta Moos.

Nu pågår ett projekt Re: Liljeholmen, där 120 bostäder, hotell, fler kontorsytor och en utbyggnad av gallerian. När det står klart ska det permanenta biblioteket öppnas. Planen är även att öppna en biograf om det finns marknadsförutsättningar för det.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]