[ Annons ]

Barbro Engman, fd hyresgästbas tillsammans med vd Marcus Lindström.
Publicerat 3 mars, 2017

Före detta hyresgästbasen in i andrahandsbranschen

Bolaget Samtrygg, en webbplats för uthyrning av andrahandslägenheter ska börsnoteras. I styrelsen sitter Barbro Engman som var ordförande i Hyresgästföreningen 2000 – 2014. Vi ringde upp och undrade varför hon är engagerad i ett bolag som ska göra vinster på en marknad där hyrorna sätts på marknadsmässiga grunder.

Varför sitter du i styrelsen?

[ Annons ]

– Marcus (Lindström) som nu är vd kom upp till Hyresgästföreningen när han hade blivit lurad i en andrahandsuthyrning och ville veta vilka regler som gäller. Han vill skapa en schysst marknadsplats. Det råder ju rena vilda västern på denna marknad och regelverket är det många som inte känner till. Många tror att man kan ta ut hur mycket som helst. I Samtrygg är vi tydliga med att så inte är fallet.

– Eftersom samhället inte är intresserad av att denna marknad fungerar så tänkte jag att jag kan göra en insats för ett schysst alternativ.

Vad anser du personligen om andrahandsmarknaden?

– Det är så klart tragiskt att den existerar, men med den bostadssituation som råder kommer vi att få leva med det länge till. Det kan jag förstås fullständigt strunta i, men tycker det är tragiskt med alla dessa ungdomar som blir uppskörtade på pengar.

Vad tycker du om hyresnivåerna på andrahandsmarknaden?

– De är för höga och de har dragit iväg än mer när regeringen bestämde sig för att ändra reglerna. Det finns ett regelverk och där kan hyresnämnderna vara en renhållningsmaskin som visar att man kan kräva tillbaka pengar, fast inte på bostadsrättsmarknaden.

 På Samtryggs hemsida finns tvårummare i Stockholm som hyrs ut för 25 000 kr. Vad anser du om en sådan hyra?

– Det är de som hyr ut och de som hyr som tar ansvar för sitt avtal, det vi gör är att informera om vilka regler som gäller.

Är det hyror som är rena marknadshyror i dina ögon?

– Det vet jag inte, vet inte hur det ser ut på andra marknader som Blocket tillexempel. Men Samtrygg kan som sagt inte på sig ett ansvar för hyran.

Fast blir inte Samtrygg och din del av bolaget också något som gynnar och upprätthåller systemet?

– Nej absolut inte. Det här systemet lever sitt egna liv, det är staten och politiken som gynnat detta system med obegripliga regler, det får dom ta på sig, Vi ska minska antalet människor som inte ska bli lurade. Jo, det är en rutten marknad, men man ska försöka göra det som går.

Bolaget ska börsnoteras. Kommer du själv äga aktier?

– Nej absolut inte.

Samtryggs avgift är 15 procent av hyran där kostnader för trygghetspaket ingår och en vinst. Det innebär väl att bolaget tjänar mer ju högre hyran är?

– Bolaget tar ingen del av hyran. Affärsmodellen bygger inte på att driva upp hyran och man kan inte mjölka ut hur mycket som helst. Det är en balansakt att ta betalt för dessa tjänster och samtidigt inte skrämma iväg kunderna till andra marknadsplatser där de kan strunta i olika trygghetspaket.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]