Magnus Carlson har tillsammans med Johanna Stål skrivit boken En annan framtid som beskri-ver hans resa mot ett klimatsmartare och hållbarare liv. Författarna vill visa att det inte behö-ver vara så svårt att förändra sin livsstil. Det handlar om att börja i det lilla och därifrån ta det steg för steg. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 20 november, 2020

”Förändringen kommer när många vill samma sak”

Det började med ett Sommarprat som nu blivit till en bok där sångaren Magnus Carlson berättar om sitt nya hållbara liv. Att halvera sina egna klimatavtryck är lite som att sluta röka menar han.          

Varför har du skrivit en bok om hållbarhet?

[ Annons ]

– Jag började få upp ögonen för människans påverkan på naturen för ganska länge sedan. När jag sedan skulle sommarprata 2018 ville jag synliggöra miljöfrågorna. För vem vill höra ytterligare ett sommarprat med någon narcissistisk popstjärna som bara pratar om sig själv? Då tyckte jag att de här grejerna var mycket viktigare.

Så det började med sommarpratet?

– Ja, där lyfte jag vanliga frågor man har som medelsvensson. Vad är klimatförändringar? Vad beror det på? Får man flyga? Får man käka kött? Får man göra allt det man som vanlig medelålders man är van att göra? I programmet ringde jag upp experter som kunde svara lättbegripligt. Eftersom programmet blev väldigt poppis, fick jag frågan om jag ville göra det som bok.

Hur kan man göra för att som du börja leva hållbarare?

– Det första steget är att ta reda på vad man själv orsakar för utsläpp. Det finns flera olika test och appar man kan använda för att se det. Nästa steg är att börja fundera på alternativ. Det finns nästan alltid ett klimatsmartare sätt.

Vad är det för konkreta förändringar man kan göra?

– Resor är en ganska stor post för de flesta. Sedan fattar jag att vissa måste ta bilen till jobbet. Men titta över det. Sedan är det här med käket. Jag äter mindre kött, mer vilt. Tredje grejen är hur man bor. Kan man sänka några grader hemma? Täta dörrar och fönster, byta till treglas. Sedan kan solceller vara en grej om man har sådan möjlighet, de pengarna tjänar man igen ganska snabbt. Det är min nästa åtgärd hemma.

Apropå det läste jag i boken att bygg- och fastighetssektorn står för en femtedel av de totala utsläppen i Sverige.

– Ja. I Sverige renoverar vi ju mycket. Det är bra om man försöker göra det hållbart och långsiktigt. Kanske välja mer tidlös design och grejer av kvalitet. Fundera på vad som är snyggt i 40 år framåt snarare än vårens innefärg. Det är ju ännu viktigare i flerbostadshus där exempelvis tvättstugor slits mycket mer.

Tonen i din bok är ganska konstruktiv och framtidsinriktad. Du är inte orolig för framtiden?

– Jag är förälder till två barn, jag kan inte gå omkring och tro att jorden kommer gå under. Det är därför jag agerar. Och jag lever ungefär som jag gjorde förut, men jag har halverat mina utsläpp. Det är ganska lätt att ändra saker. Det är lite som att sluta röka, man saknar det inte när man väl slutat.

Vad tror du kommer hända framöver när det gäller de här frågorna?

– Jag är ingen expert, jag är bara en sångare och medelsvensson som försöker belysa det här. Sedan är det upp till var och en vad man vill göra. Alla kan fråga sig vad som är viktigt i ens liv? Och göra val därefter. Jag hoppas att om tillräckligt många drar åt samma håll så kommer politiken och framför allt marknaden och näringslivet påverkas av det. Den stora förändringen kommer när tillräckligt många vill samma sak.

Bakgrund Magnus Carlson: Sångare och kompositör. Sedan 1995 frontman i Weeping Willows. Medverkade 2016 i tv-programmet Så mycket bättre.

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]