Lottie Löf, vd för Bostadskreditfonden ser ökat intresse av kreditgarantier.
Publicerat 14 mars, 2025

Fonden med statliga kreditgarantier utökar

Statliga kreditgarantier har inte nyttjats i så hög grad. Det vill Bostadskreditsfonden ändra på. ”Vi ser ett större behov av våra lån idag”, säger Lottie Löf, vd för fonden.

Bostadskreditfonden sjösatte sin verksamhet hösten 2024 efter att man fått avtal med Boverket om att erhålla statliga kreditgarantier. Det som första aktör vid sidan av banker och finansinstitut.

Lanseringen kanske inte kom i den bästa av tider då bostadsbyggandet dalat till bottennivåer, men nu andas man lite morgonluft på Bostadskreditsfonden och gör några rekryteringar för att stärka utlåningsverksamheten.

[ Annons ]

– Vi ser att det börjar röra på sig inom nyproduktion och vi växlar upp för att möta den efterfrågan vi har på våra produkter, primärt byggnadskreditiv, säger Lottie Löf.

Fonden har just nu en ”pipeline” på 2,5 miljarder kronor i efterfrågade krediter för bostadsprojekt. Den genomsnittliga krediten är enligt Lottie Löf på cirka 100 miljoner vilket innebär att det är runt 25 byggprojekt man ska bedöma, såväl bostadsrätter som hyresrätter.

Statliga kreditgarantier för ny- och ombyggnad av bostäder har funnits sedan 1992 och har aldrig varit något som efterfrågats i så hög grad. Under 2024 var det totalt 28 nya kreditgarantier som ställdes ut för 2 022 lägenheter. Året innan enbart 15 garantier till 1290 lägenheter.

För 2022 och 2021 var siffran mellan 60 och 70 kreditgarantier årligen.

Lisa Borgström Åkesson, senior fastighetsekonom på Boverket som hanterar kreditgarantierna, menar att det minskade behovet speglar byggtakten.

– Sedan är det också många som inte behöver den extra säkerheten. Man kan generellt säga att är det ett finansiellt stabilt projekt så byggs det. Finns det inte förutsättningar blir det inte av, och det oavsett garantin eller inte, säger Lisa Borgström Åkesson.

Lottie Löf tror att en förklaring till att så få söker kreditgarantier är att banker och kreditmarknadsbolag som har tillgång till garantierna inte lyft fram dem tillräckligt.

– Fördelarna med garantin är för små för banker och kreditmarknadsbolag. Det innebär också en del administrativt arbete för långivaren. Däremot blir den mer relevant för aktörer som oss, särskilt med tanke på hur bank- och finansbranschen utvecklas, säger Lottie Löf.

Är det vanligt att kunder kommer till er efter att ha fått nej från banken?

–  Det kan vara en anledning, men vi har också låntagare som jämför oss direkt med banken. Bankerna går upp till 60 procent belåningsgrad, vi kan tack vare kreditgarantin gå högre upp till 80 procent, säger Lottie Löf.

Lånekostnaden hos Bostadskreditfonden är lite högre än hos bankerna.

– Men vi är specialister på vår produkt och arbetar aktivt för att hjälpa våra låntagare att genomföra sina projekt. Det är något många upplever att bankerna saknar i dag, och därför är det ofta värt att betala lite mer för den tryggheten, säger Lottie Löf.

Bostadskreditfonden är en så kallad AIF-fond och som riktar sig till professionella och institutionella investerare. Bostadskreditfonden är en del av bolaget Triol Kapital som Lottie Löf startade tillsammans med Hjalmar Sigurdarson och Claes Ulfsparre för snart fem år sedan.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]