[ Annons ]

Områdesteknikern Charles Sundheden cyklar på Skärholmsterrassen. Foto Bengt Alm.
Publicerat 28 april, 2020

Fond ska stimulera interna miljöinitiativ

För att uppmuntra nya idéer från medarbetarna har Stockholmshem upprättat en intern klimatfond. Där kan alla söka pengar för att genomföra åtgärder eller projekt som hjälper bolaget att nå klimatmålet.

Ur den interna klimatfond som fastighetsbolaget Stockholmshem nu presenterar ska medarbetare kunna söka pengar till projekt som minskar klimatpåverkan eller ökar den biologiska mångfalden. Det ska vara sådant som går att genomföra i bolagets verksamhet, på kontor eller i bostadsområdena.

– I stället för att klimatkompensera någon annanstans i världen, kan var och en av oss direkt påverka vart pengarna ska gå på hemmaplan. Vi hoppas att det leder till både ökat engagemang och eftertanke, säger Johanna Wikander, hållbarhetschef på Stockholmshem och initiativtagare till fonden.

[ Annons ]

De pengar som Stockholmshem nu avsätter till den interna klimatfonden beräknas utifrån de utsläpp av växthusgaser som bolaget gör varje år. Där har man satt en kostnad på ett kilo fossila utsläpp baserat på den svenska koldioxidskatten. I år är fonden cirka 4 miljoner kronor

– Detta gör att vi årligen kan stödja flertalet goda projekt och initiativ. Det kan vara sådant som skyddar eller ökar den biologiska mångfalden och ekosystemtjänsterna kring våra fastigheter, eller en ny idé om hur vi ännu snabbare kan minska vår klimatpåverkan. Vi vet att det finns många tankar och idéer bland våra medarbetare och vill ta vara på dem, säger Johanna Wikander.

Projekt ska antingen minska bolagets utsläpp av växthusgaser alternativt ökar eller skydda biologisk mångfald. Det ska vara något som görs utöver ordinarie verksamhet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]