Foto: Wikimedia commons
Publicerat 26 oktober, 2018

Folksam säljer KF-huset

Folksam köper två fastigheter i centrala Stockholm, samtidigt som man säljer klassiska KF-huset, i en affär med Atrium Ljungberg.

Folksam förvärvar de två fastigheterna till ett underliggande fastighetsvärde om nära 2,2 miljarder kronor. Försäljningen av KF-huset inbringar lite drygt 1,5 miljarder kronor, vilket ger en nettoinvestering för Folksam om 645 miljoner kronor.

[ Annons ]

– KF-huset är en fantastisk fastighet med stark förankring i Stockholm. Genom förvärvet stärker vi vår position på Södermalm och våra möjligheter att vara med och utveckla Slussen. Vi vill skapa ett riktigt bra sammanhang på platsen där olika verksamheter stärker varandra. Slussen ska bli en levande mötesplats för alla stockholmare, säger Monica Fallenius, affärsområdeschef transaktion och etablering, Atrium Ljungberg.

Fastigheterna som Folksam förvärvar heter Blästern 6 och Roddaren 7, på 24 500 respektive 8 000 kvadratmeter kontor, och är båda belägna i nära tunnelbanan, i expansiva Hagastaden respektive på Kungsholmen. KF-huset har en uthyrningsbar area på drygt 22 000 kvm. Fastigheterna byter ägare den 1 november 2018.

– Affären betyder att vi sänker projektrisken i fastighetsportföljen och samtidigt ökar exponeringen mot attraktiva förvaltningsfastigheter i fina lägen i Stockholms innerstad. KF-huset påverkas mycket av det pågående Slussenprojektet och måste uppgraderas och moderniseras. Att behålla och genomföra dessa investeringar skulle ta för mycket fokus från organisationen. Eftersom Atrium Ljungberg äger många fastigheter i Slussenområdet finns det en logik i att de förvärvar även KF-huset, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör på Folksam.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]