[ Annons ]

Folksam har fått första tjing på att bygga på den nya tomten som skapas framför KF-huset i samband med ombyggnationerna av Slussen. Planen är att uppföra ett triangelformat hus.
Publicerat 26 mars, 2014

Folksam får bygga på ny tomt vid Slussen

Folksam har fått första tjing på att bygga på den nya tomten som skapas framför KF-huset i samband med ombyggnationerna av Slussen. Planen är att uppföra ett triangelformat hus.

När Slussen byggs om kommer Stadsgårdsleden att däckas över med park och kontorshus. Nu är det klart att Folksam som äger KF-huset med Katarinahissen, tack vare en vunnen markanvisning kommer att få ensamrätt på att förhandla med Stockholms stad om att bygga på för att bygga på den nya tomt som skapas framför KF-huset. På nästa sammanträde i exploateringsnämnden kommer ärendet om markanvisning till Folksam upp för beslut.

[ Annons ]

– Det här är bra för staden. Vi får med oss ännu en långsiktig och seriös fastighetsägare, som vill vara med i processen att göra Slussen till en av Stockholms mest attraktiva mötesplatser och till en effektiv och trygg knutpunkt för gående, cyklister och kollektivtrafik, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd Stockholms stad.

– Som fastighetsägare har vi med stort engagemang följt arbetet med nya Slussen och vårt mål är att skapa en så bra lösning som möjligt för våra hyresgäster och andra boende runt Slussen. Vi vill skapa en hållbar och miljöriktig byggnad med nya attraktiva miljöer för hyresgäster och boende i Slussenområdet, säger Torbjörn Wiberg, chef för Folksam Fastigheter.

För att bevara utblickarna vid Slussen kommer det nya huset att vara triangelformat, med spetsen riktad mot Ryssgården. Det nya huset kommer att ligga granne med den nya parken som staden skall anlägga från Katarinahissen och ner till Stadsgårdskajen.

I överenskommelsen mellan Stockholms stad och Folksam ingår också Katarinahissen som kommer att bevaras, men renoveras för att gå hela vägen ner till Saltsjöbanan. Stockholms stad och Folksam kommer att äga hissen gemensamt, men Folksam ansvarar för den framtida driften.

– Vi vet ju att en fungerande hiss är efterlängtad, av både stockholmare och besökare och med den här renoveringen kan hissen stå i många år till, säger Sten Nordin.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]